Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fizilo Univerze v Ljubljani
Teleskop Vega

Dnevniki opazovanj

2017-03-28 HR-diagram kopice

Vreme jasno, temperatura na začetku opazovanja 14°C, na kocu 11°C in 42% vlaga. Piha šibak SV veter, seeing precej dober, pri fokusiranju namerimo 2.1", zvezde nekoliko potegnjene po višini, spet se je zataknilo zrcalo, v bistvu se že na oko vidi, da je stisnjen spodnji del zrcala, ker manjka zgornji del defokusirane zvezde. Luna je pod obzorjem, mlaj.

Delamo vajo HR-diagram za Astronomijo 1, zadnja skupina, merimo kopico m67. Posnamemo 40 ponovitev: kratka osvetlitev 15s, dolga 60s in 120s za filter V in B. Slike dobre. Opazovanje vodil B.Dintinjana od 19h do 24h.

2017-03-23 Usposabljanje demonstratorjev in vaja Lastno gibanje zvezd

Vreme jasno, temperatura na začetki opazovanja 14°C, na kocu 12°C in 63% vlaga. Piha zmeren JZ veter, posledično seeing precej dober, pri fokusiranju namerimo 2", zvezde lepo okrogle. Luna je pod obzorjem, vzhaja okoli 4h zjutraj.

Izvedemo tretji in zadnji del 16 urnega seminarja za demonstratorje. Pridejo vsi štirje, Taj in Jernej predstavita svoj izdelek, slike, obdelavo in rezultate za eno vajo. Oba predstavita zelo korektno obdelavo slik in dokaj originalen način meritve. S tem sta tudi zaključila usposabljanje, dali smo jim ključe observatorija in lahko že vodita skupine študentov. Krištof in Urška sta izvedla še eno meritev in rezultate predstavita kasneje. Usposabljanje sta vodila H.Mikuž in B.Dintinjana od 18h do 22h.

Potem delamo še vajo "Lastno gibanje zvezd" za Astronomijo 1. Slikamo zvezde z velikim lasnim gibanjem, so pa izbrali dokaj svetle zvezde od 6 do 7 mag , kar je astrometrično seveda izziv. Izmerimo 5 zvezd po 3 do 5 ponovitev, osvetlitveni časi od 3s do 10s, krajše ne gre, ker dobimo na sliki premalo referenčnih zvezd, pa tudi pri 3s osvetlitve so zvezde malo saturirane, so pa liki zvezd vsaj simetrični, tako da bomo lahko uporabili centroid za določitev pozicije. Teleskop deluje brez problemov. Opazovanje za vajo je vodil B.Dintinjana od 20h do 24h.

2017-03-20 Dan odprtih vrat

Vreme zjutraj jasno in primerno za opazovanje. Celo dopoldne vodeni ogled observatorija in delavnica opazovanja s teleskopom. Najprej predstavitev teleskopa Vega, kratko predavanje in simulacija neba v predavalnici observatorija in delavnica opazovanje Sonca s teleskopom. Pripravimo ogled Sonca v naravni svetlobi z uporabo nevtralnega filtra in ogled Sonca v ozko pasovni H-alfa svetlobi, kjer se lepo vidijo izbruhi snovi na robovih. Program ogleda traja 45 minut. Predstavitve in delavnice dopoldne izvedli Bojan Dintinjana, Herman Mikuž in Klemen Čotar.

Zvečer izvedemo predstavitve observatorija in ogledi teleskopov od 19h do 22h. Razdelimo 160 vstopnic za udeležbo. Vstopnice na internetu poidejo zelo hitro. Vreme na dan prireditve je jasno in primerno za opazovanja. Naredimo pet skupin po 32 obiskovalcev. Skupini A in B sta prirejeni za mlajše otroke, C in D je osnovna skupina in E skupina za poznavalce. Na vrtu postavimo dva teleskopa in binokular za vizualno opazovanje. S teleskopom Vega pa demostriramo slikanje zvezdnih kopic v živo. V predavalnici imamo 30 minutna predavanja o zvezdah. Celoten program traja 1 uro in se za tri skupine izvaja sočasno na treh postajah. Pri izvedbi zvečer sodelovali Tomaž Zwitter , Bojan Dintinjana, Dunja Fabjan, Herman Mikuž, Maruša Žerjal, Gregor Traven, Danjela Birko in Klemen Čotar. Na dan odprtih vrat, dopoldne in zvečer, se je udeležilo ogleda observatorija 315 obiskovalcev.

2017-03-16 Usposabljanje demonstratorjev in vaja HR-diagram

Vreme jasno, temperatura 12°C in 50% vlaga. Piha zmeren JZ veter, posledično seeing precej dober. Luna v Tehtnici, vzhaja po 22h.

Izvedemo drugo usposabljanje za demonstratorje po programu. Žal pa se ga udeležita le Taj in Jernej. Potem še za drugo skupino študentov na teleskopu Vega izvedemo vajo HR-diagram za Fizikalne eksperimente 1. Opazovanja vodila H.Mikuž in B.Dintinjana od 18h do 23h

2017-02-27 Usposabljanje demonstratorjev in vaja HR-diagram

Popoldne nekaj oblakov, potem se počasi zjasni, temperatura 8°C in 50% vlaga. Piha zmeren JZ veter, posledično seeing precej dober. Luna v mlaju.

Izvedemo prvo usposabljanje za demonstratorje po programu. Najprej sestavimo teleskop C11 in slikamo Venero, ki se bliža spodnji kulminaciji. Odlično se vidi ozek srp. Potem sestavimo še SkyWatcherja?, naredimo tudi kolimacijo optike z laserjem, nato kalibriramo na zvezde. S CCD kamero posnamemo nekaj slik galaksije M101. Med tem z drugo skupini študentov na teleskopu Vega izvedemo še vajo HR-diagram za Fizikalne eksperimente 1. Posnamemo kopico M35 z filtrom V, potem pa nebo prekrije nizka oblačnost in se ne zjasni več. Pomagamo si še z arhivskimi posnetki. Opazovanja vodila H.Mikuž in B.Dintinjana od 16h do 22h.

2017-01-28 Mafijski vikend fmf

Vreme jasno, temperatura na začetku opazovanja 2°C in 63% vlaga ob koncu pa -3°C in 81% vlage. Brez vetra, seeing zelo dober, takoj na začetku pri fokusiranju namerim 2,0". Luna v mlaju.

Že včeraj skidam sneg iz kupole in izbijem vse vidne ledene kose, vendar se je nisem še upal odpreti. Danes, ko se je temperatura dvignila do +4°C, grem popoldne gor in odprem kupolo.

Na obisk pridejo dijaki iz Mafijskega vikenda fmf, jih je okoli 35. Najprej predstavim astro skupino fmf, nekaj besed, nato zgodovino in ozadje observatorija nekaj minut, nadaljujem s predstavitvijo in simulacijo iz stellariuma, potem pa kar nadaljujem z realnimi slikami, ki prihajajo iz teleskopa, tega sem že prej zalaufal in sfokusiral. Potem si gremo teleskop še pogledat in še enkrat iz predavalnice slikamo kopico M36. Prikažem osnove fotometrije in tudi zlaganja slik in ali je zložena slika boljša in zakaj, ugotovijo. Kot dogovorjeno dve šolski uri potem pa morajo na avtobus za domov. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 17h do 22h.

2016-12-21 Dan odprtih vrat

Vreme že zjutraj oblačno, megleno. Dopoldne vodeni ogled observatorija in delavnica opazovanja s teleskopom, obisk 3 šolskih skupin, 1 vrtec in 1 društvo. Še en vrtec in upokojenci iz Univerze za tretje obdobje so odpovedali. Skupaj okoli 120 obiskovalcev. Zvečer tudi predstavitve observatorija in ogledi teleskopov. Zvečer 160 obiskovalcev. Tokrat prvič izvajamo tri različne programe ogleda po zahtevnosti, otroška skupina, osnovna skupina in poznavalci. Pri izvedbi sodelovali Tomaž, Bojan, Dunja, Herman, Maruša, Gregor, Danjela in Klemen. Od demonstratorjev pa Rok, Samo in Anja.

2016-12-07

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 2. skupina, 2. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno in hladno, vlaga zmerna. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 16h00-20h30.

2016-12-06 Servisiranje teleskopa

Vreme jasno, temperatura na začetku opazovanja 2°C in 57% vlaga ob koncu pa -2°C in 87% vlage. Brez vetra, seeing zelo dober, takoj na začetku pri fokusiranju namerim 2,0". Luna v Vodnarju, starost 7,2 d.

Nadaljujem kalibracijo spektrografa, najprej nastavljam fiber v fokus teleskopa. Uspe mi najti zelo dober fokus, lik zvezde v fibru je fwhm=3.2", kar je celo boljše od teoretične vrednosti za 100 um kolikor meri centralni del fibra, ki da 3,6". Potem izboljšujem še program za spektrograf, naredim več manjših popravkov kode in tako je zdaj inštrument pripravljen za uporabo. Ne pa pričakovati preveč, mejna magnituda najbrž ni dosti več kot 7m, je 'point source instrument' kar pomeni, da deluje samo na zvezdah, megličastih objektov ne more centrirati, itd.

Je pa še kar nekaj dela s teleskopom Vega, slika je bila danes spet zanič, zvezde so bile črtice, zrcalo se je spet zaštekalo., hudiča, sinoči smo slikali Luno zelo nizko. Nujno bo potrebno popraviti vpetje zrcala, če bi želeli, da spravimo like zvezd vsaj do 1". Potem v kodo teleskopa bo potrebno vgraditi popravek paralaktičnega kota derotatorja in tako odpravili diferencialno rotacijo polja pri daljših osvetlitvah spektrov (več kot 5 min). Servisiral B.Dintinjana od 18h do 1h.

2016-12-05 Oblika in globina luninih kraterjev in servisiranje

Vreme jasno, temperatura na začetku opazovanja 1°C in 67% vlaga ob koncu pa -2°C in 88% vlage. Brez vetra, seeing dober, takoj na začetku s še toplim teleskopom pri fokusiranju namerimo 1,8". Luna V Kozorogu, starost 6,2 d.

Delamo vajo "Oblika in globina luninih kraterjev" za Astronomijo 1. Naredimo 30 slik Lune, čas osvetlitve 0,15 s in filter B in brez objektivne maske. Slike pri vzorčenju 1x1 zelo dobre.

Ker je vreme stabilno nadaljujem še s servisiranjem teleskopa. Najprej poiščem pozicijo novega fibra, le ta se od prej razlikuje za caa 20", to je 0,3 mm v glavnem v ravnini y, to je deklinacija. Veliko težav pri vzpostavitvi pozicioniranja v fiber, težko najde match. Potem pripravim še proceduro za fokusiranje v fiber in je rezultat je dober. Zvezdo najprej centriram v fiber, nato pa jo dvakrat naprej in nazaj povozim z fibrom in beležim intenziteto svetlobe v fibru. Posnet profil je nekako konvolucija zvezde in fibra. Fiber meri 3,6", prilagam. Sicer spektroskop sam je dobro fokusiran, širina sledi je ~3 piksle, kar je tako kot teoretično. Posnamem dva spektra, ampak gre bolj počasi in na oko se vidi, že v treh minutah, da zvezda leze iz fibra, čeprav jo sistem autoguidinga drži na 0,1" kot pribito, to je zaradi diferencialne rotacije polja. Opazovanja izvedel B.Dintinjana od 17h do 24h.

2016-11-29 Spremenljivka tipa kefeid in servisiranje

Vreme jasno, temperatura na začetku opazovanja 1°C in 44% vlaga ob koncu pa -3°C in 80% vlage. Rahel vzhodni veter, seeing dober, takoj na začetku s še toplim teleskopom pri fokusiranju namerimo 1,8". Luna je v mlaju.

Delamo vajo "Spremenljivka tipa kefeid". Fotometriramo zvezdo V0460 And tipa delta Sct, sij 13,2 m in perioda 108 min z filtrom B in V. Naredimo skupaj 86 posnetkov in pokrijemo celo periodo. Osvetlitveni čas je 40s za V in 90 za B. Meritve so pa v redu.

Ker je vreme stabilno nadaljujem še s servisiranjem teleskopa. Brez dobrega pointinga spektrograf ne bo deloval. Zato najprej izvedem meritev tpoint konstant. Pri tem naletim na kar precejšne težave, ker se na slikah allsky zaradi napak teleskopa zelo težko najde match. Težave dela tudi kupola, ki ni bila servisirana (beri namazana), zadaj ob nizkih temperaturah pa meče ven mehansko varovalko in potem še tokovna varovala na motorju zaradi preobremenitve, samo upam, da se ne bo kaj odlomilo ali zgorelo. Po nekaj urah mi potem le uspe narediti 40 dobrih slik po celem nebu in lahko izračunam konstante teleskopa. Te so v ločnih sekundah:

    coeff     value  sigma

 1   IA     +405.12  50.894
 2   IE     +331.56  3.842
 3   NPAE    +37.17  72.679
 4   CA     -719.18  82.414
 5   AW     +62.25  4.366
 6   AN      -1.78  4.384

 Sky RMS = 23.34

V bistvu IA in IE nista pomembna, sta samo aditivni člen in ju lahko prilimam kar v calss enkoder. NPAE to je nepravokotnost osi je ok. CA je odklon optične osi in ta je 719" kar je malo več kot polovico ccd polja, praktično isto kot prej, ni pa dobro (kritično). AW in AN je kot azimutne osi (navpičnica) in je ok. Model je kar v redu in vnesem v kontroler teleskopa in preizkušam kako se obnese pri pointingu na +85°in tudi za preizkus sledenja posname kopico M36 na +78° in super nič ni premaknjena. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 3h.

2016-11-29

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 1. skupina, 2. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno, hladno in zelo vlažno. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 16h00-20h30.

2016-11-28 Rimska cesta

Po dolgem času spet jasno vreme, ekstinkcija neba zelo nizka, piha severni veter, zrak suh, seeing bolj slab, pri fokusiranju namerimo 3". Luna v mlaju in pod obzorjem. Sij neba 19,0m/"^2, kar je že precej svetlo. Za primerjavo istočasno observatorij na Črnem Vrhu izmeri 21,8m/"^2.

Delamo vajo "Rimska cesta". Slikamo 2 globoki polji v Rimski cesti z filtri W,I,V in B. Ugasnemo tudi ulično razsvetljavo na Poti na Golovec, ampak to najbrž ne pomaga ne vem kaj. Vsako sliko smo ponovili 10x, da izboljšamo razmerje siginal šum. Skupne osvetlitve slike 600,900,1200,1200 sekund. Slike iz polja cyg1 v V filtru od 5. do 10. imajo čudne črte, sumimo, da zaklop ni deloval pravilno. Zato ponovimo slikanje z V filtrom. Vse skupaj posnamemo 86 slik. Teleskop sicer deloval brez problemov. Opazovanja vodij B.Dintinjana od 17h do 24h.

2016-11-15

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 2. skupina, 1. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno in hladno. Opazovanja vodila Herman Mikuž in Samo Ilc od 16h30-20h30.

2016-11-03

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 1. skupina, 1. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno, hladno in zelo vlažno. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 17h00-21h.

2016-11-03 Eklipsna spremenljivka HS 2231+2441

Vreme jasno, Temperatura 5°C in 88% relativne vlažnost. Seeing dober, pri fokusiranju namerimo psf 2.0" in liki zvezd kar lepo koncentrični. Luna prvi srb v Škorpjonu in zahaja malo po 19h. Okoli polnoči nebo prekrijejo nizki oblaki.

Delamo vajo "Eklipsne spremenljivke" za Astronomijo 1. Merimo zvezdo HS 2231+2441 v Pegazu. To je sdB+dM sistem tipa HW Vir. Perioda je 2,7h, razpon magnitud pa 13,96 - 14,28. Osvetlitev nastavimo na 60s in se odločimo slikati brez filtra. Ocenimo, da bo odločilna diferencialna fotometrična natančnost, za kar želimo čim več fotonov. Pokrijemo eno celo periodo in še nekaj. Posneli smo 171 slik. Meritve sproti hitro analiziramo in najprej vidimo sekundarni minimum in potem še lepo primarni. Teleskop deluje brez težav, le pri pozicioniranju najprej zgreši caa 10' zato naredimo popravek v offsetu ampak ta napaka se potem še pojavlja, tako da zvezda potem leze iz centra slike. Vsako uro smo teleskop ponovno nastavili in slike so v redu. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 18h do 24h.

2016-10-27 Radialna odvisnost gostote zvezd v kopici

Vreme sprava oblačno, potem se zjasni. Temperatura 9°C, teleskop že teče na zimsko olje. Vlaga 90%. Seeing bolj slab, pri fokusiranju namerimo psf 3.0" so pa liki zvezd kar lepo koncentrični. Teleskop je še minimalno dekolimiran. Luna pod obzorjem. Po 21h na zahodu prehodi nizkih oblakov, kmalu potem se v celoti pooblači.

Delamo vajo "Radialna odvisnost gostote zvezd v kopici" za Astronomijo 1. Slikamo kopico M15, naredimo 15 ponovitev za globok posnetek. Potem se pooblači in slikamo še nove kalibracijske posnetke. Kalibarcije tudi obdelamo, najprej zložimo master posnetke, potem obdelamo vse slike kopice za ZDF. Nato slikam naredimo match in astrometrični fit ter slike kopice seštejemo v skupno sliko, uporabimo wregister in imcombine. Zaradi nekaj vročih pikslov, kar grdo izgleda, ker so razpacani v gručah. Elegantno odstranimo s crutil.cosmicrays taskom kar v redu. Opazovanje vodil B.Dintinjana od 19h do 23h.

2016-09-22 Dan odprtih vrat

Vreme jasno, dopodne vodeni ogled observatorija in Sonca v teleskopu, obisk 4 šolskih skupin. Zvečer tudi predstavitve observatorija in opazovanja s teleskopi.Pri izvedbi sodelovali Tomaž, Bojan, Dunja, Herman, Maruša in Danjela. Od demonstratorjev pa Anja in Samo.

2016-09-12 Priprave za študentske vaje

Sprva oblaki, potem se zjasni. Temperatura zraka 19°C, vlaga 70%. Seeing povprečno dober. Luna v Strelcu 79% osvetljena. Priprave za študentske vaje, opazovanje vodil B.Dintinjana.

2016-08-02 Servisiranje teleskopa

Jasno, kasneje opazovanje motijo prehodi koprenastih oblakov. Temperatura zraka 20°C, vlaga 77%. Seeing povprečno dober. Luna v mlaju.

Testiramo teleskop in popravljamo kolimacijo. Najprej se izkaže se da Lasalove uteži za podporo primarnega zrcala ne delujejo. Zelo popačena skoraj trikotna slika nastane ker je primar podprt samo na treh vijakih. Kar je preveč tudi za 10cm debelo zrcalo. Popravimo nastavitve uteži in popravi se tudi slika. Končno dosežemo popolnoma okroglo sliko rahlo defokusirane zvezde. Nadaljujemo z kolimacijo primarnega zrcala, vendar težave, ker lahko zrcalo samo dvignemo, spustiti nazaj se pa ne da, ker "ostane v zraku" zaradi Lasalovih podpor. Zdi se kot, da je trenje v vzvodih večje od teže uteži, zato se tehtnica zatakne in se ne vrne v prvotno stanje. Po več urnem finem nastavljanju dosežemo sliko, ki je precej dobra, v fokusu je fwhm 1.7" (2.9 pike) kar ni slabo, ni pa izjemo dobro. Lapalma LT teleskop brez težav naredi sliko zvezde v 0.9" tudi z uporabo autoguderja. Servisirala H.Mikuž in B.Dintinjana od 22h do 2h.

2016-07-11 Servisiranje teleskopa

Jasno in zelo vroče. Temperatura zraka 31°C, vlaga 54%, temperatura teleskopa 27°C. Fotometrična noč, precej temno, seeing dober. Luna je zadnji krajec v Devici in zahaja okoli polnoči.

Testiram teleskop po rekolimaciji. Liki zvezd precej bolj ostri, vendar izgleda, da je to še daleč od perfektne nastavitve. Probleme dela primarno zrcalo, ki je slabo vpeto. Za sekundarno zrcalo sem popustil vpetje, misleč da ga zvija, vendar ni efekta na sliko. Primar sloni samo na dveh bočnih nosilcih in to je slabo. Lasalove uteži pa kakor, da ne delujejo, ker se zrcalo bočno zatakne. Kakorkoli pri fokusiranju zvezde dosežem fwhm 2", kar je bolje kot prej. Postopek fokusiranja na http://dome.ago.fmf.uni-lj.si/focus/V2016-07-11/2016-07-11.focus.3.html Opazoval B.Dintinjana od 22h do 1h.

2016-07-07 Servisiranje teleskopa

Jasno in vroče. Temperatura 21°C, vlaga 67%. Fotometrična noč, precej temno, seeing dober. Luna pod obzorjem.

Poizkušam diagnosticirat težave pri fokusiranju teleskopa. Merim difrakcijske kolobarje zvezd na različnih višinah in za 1.5mm defokusiran teleskop. Sprva kaže, kot da se ekscentričnost kolobarjev spreminja z višino, vendar ko poravnam slike na horizont so na vseh višinah popolnoma enake in tudi popolnoma ponovljive. Logično, ker so to interne koordinate teleskopa. Majhne razlike so le po polju, zanimivo boljša je slika na levem robu slike. Opazoval B.Dintinjana od 22h do 1h.

2016-07-04 Servisiranje teleskopa

Jasno in vroče. Temperatura 20°C, vlaga 74%. Fotometrična noč, precej temno, seeing dober. Luna v mlaju.

Že dopoldne s kolimirava teleskop. Vse narediva točno tako, kot je potrebno, najprej z laserjem natančno nastavimo zrcala in še na oko, izgleda perfektno vse koncentrično, kot v knjigi. Potem naredimo slike zvezde, vendar rezultat obupno slab, zvezde popačene, teleskopa se tudi ne da fokusirati. Ni nam jasno kaj je zdaj narobe. Servisirala H.Mikuž in B.Dintinjana od 22h do 1h.

2016-06-29 Servisiranje teleskopa

Jasno in vroče. Temperatura 20°C, vlaga 80%. Fotometrična noč, precej temno, seeing zelo dober. Luna je pod obzorjem.

Nadaljujemo z nastavljanjem teleskopa. Že dopoldne premaknemo sekundarno zrcalo v optično os in rekolimiramo optiko. Preizkušam pozicioniranje, koordinate sedaj špilajo super, brez popravkov deluje vse iz prve, match, autofous, žal pa je optična slika sedaj precej slabša. Če smo včeraj namerili fwhm 1.5" je seda 3.2" in zvezde niso okrogle ampak majhni kometki, katastrofa, neuporabno. Potem snemam allsky sekvenco za analizo geometrije teleskopa. Pri tretjem prehodu neba, pride od okvare kupole. Zaradi povečanega navora v azimutu kupole izpade varovalo na gonilni osi. Posledica tega je, da izpade enkoder kupole in zaradi prekinitve povratne zanke se kupola začne premikati nekontrolirano. Kaj se je potem točno zgodilo ni znano, sedaj se kupola ne premika več v smeri vzhoda, ne ročno ne z računalnikom. Lahko samo zaprem observatorij in zaključim. Testiranja izvajal B.Dintinjana od 22h do 1h.

2016-06-28 Atmosferska ekstinkcija

Vreme jasno. Temperatura ob začetku opazovanja 21°C, vlaga 57%. Seeing dober, pri fokusiranju namerimo 1,5". Luna pod obzorjem. Po 23h na zahodu prehodi nizkih oblakov, potem se spet zjasni.

Delamo vajo Atmosferska ekstinkcija za Astronomijo 1. Slikamo Landoltova polja na ekvatorju pri zračni masi 1,2,3 in z filtri V, B, R. Slike dobre kakovosti, teleskop deluje brez težav, le pri 120s osvetlitvah opazno majhno potegnjenost v smeri gor-dol, sicer zvezde ostre in lepo okrogle. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 1h.

2016-06-23 Radialna odvisnost gostote zvezd v kopici

Jasno in vroče. Temperatura ob začetku opazovanja 26°C, vlaga 77%. Seeing bolj slab. Luna skoraj polna v Kozorogu, vendar vzhaja po 23h. Po 23h opazovanja motijo prehodi nizkih oblakov.

Delamo vajo Radialna odvisnost gostote zvezd v kopici za Astronomijo 1. Posnamemo M3, M5, M92 in M53. Kvaliteta slik zelo dobra. Teleskop deloval brez problemov, CCD kamero zaradi ekstremne vročine hladimo samo na -35°. Včeraj posneti flati so kar v redu. Opazovanja vodil B. Dintinjana od 21h do 1h.

2016-06-22 Servisiranje teleskopa

Jasno in vroče. Temperatura 25°C, vlaga 72%. Zgleda fotometrična noč. Seeing bolj slab, vsekakor slabši kot predvčerajšnjem. Luna skoraj polna v Kozorogu.

Nadaljujem z umerjanjem koordinat teleskopa. Najprej 'uganem' offset pri pointingu, potem napišem skripto, ki koordinatam v headerju doda offset. Potem lahko natedim match in sestavim tabelo zahtevane koordinate in dobljena jajca. Poiščem rešitev tpoint in dobim modelsko datoteko, ki jo vstavim v driver teleskopa. Allskay rešitev fita na fantastičnih rms 23". To je najbolje od kar obstaja Vega, očitno je zdaj zrcalo nehalo plavat. Glede nepravokotnosti optične osi smo 800" ven, prej 1250" v isto smer. Teleskop sedaj še kar pointa, preizkušam pri +85, kar je hud test za alzaz, sledi pa tudi. Autofokus tudi deluje. Potem poženem še snemanje svežih darkov in flatov, tako da bomo lahko jutri naredili še eno vajo s študenti. Opazoval B,Dintinjana od 22h do 2h.

2016-06-21 Dano odprtih vrat

Vreme jasno, dopšoldne obisk 4 šole, zvečer tudi množica obiskovalcev.

2016-06-20 Servisiranje teleskopa

Popoldne nevihte, potem se zjasni. Temperatura 15°C, kasneje koprena. Luna polna v Strelcu.

Na teleskop montiramo CCD kamero in posnamemo nekaj slik. Fokusiranje gre ročno, fokus pozicija je le 2mm prejšnje lege, kar je odlično. Izostrene slike imajo lepo okrogle zvezde po celem polju, tudi psf je na celotni sliki konstanten in je ~2.9 piksla, kar ustreza 1,8". Potem ugotovimo, da pri daljših osvetlitvah ~60s teleskop ne sledi dobro in so zvezde razmazane. Tudi astrometričnega fita na slikah ni moč najti, dodatna testiranja sledijo. Okoli polnoči se pooblači in moramo zaključiti. Servisirala B.Dintinjana in H.Mikuž od 22h do 24h.

2016-04-20 Lastno gibanje zvezd

Vreme jasno, temperatura zraka 5°C in 75% rel. vlaga, seeing precej dober, pri fokusiranju namerimo 2". Luna je skoraj polna v Devici. Nebo zaradi Lune precej svetlo 18.0m/"^2. Sicer fotometrična noč.

Delamo vajo "Lastno gibanje zvezd" za Astronomijo 1. Posnamemo 5 HPM zvezd, nekaj tudi zelo svetlih ~4m za astrometrični iziv, svetle zvezde je namreč zelo težko izmeriti, ker so takoj saturirane, hkrati pa je težko dobiti v polju še dovolj referenčnih zvezd, da obstaja astrometrična polinomska rešitev, po možnosti 4 reda. Za vsako zvezdo po 5 ponovitev, da izboljšamo S/N. Teleskop je deloval brez problema. Poleg opazovanj na Vegi potekajo tudi opazovanja z malimi teleskopi. Poročila so že v učilnicah. Opazovanje vodil B.Dintinjana od 20h do 2h.

2016-04-14 Oblika in globina Luninih kraterjev

Vreme pretežno jasno, na začetku nekaj oblakov, temperatura zraka 16°C in 73% rel. vlaga, seeing po prehodu fronte precej slab, pri fokusiranju namerimo 3". Luna je prvi krajec v Raku. Nebo kljub Luni precej temno 19.0m/"^2.

Delamo vajo "Oblika in globina Luninih kraterjev" za Astronomijo 1. Slikali smo Luno s filtrom B brez objektivne maske. Časi osvetlitve so bili med: 0,1 in 0,3 sekunde. Na koncu posnamemo še Jupiter s filtrom B in V, osvetlitev v B 0,1 in V 0,05. V filtru B so vidni ekvatorialni pasovi in zelo izrazito rdeča pega. Slika v filtru V je saturirana. Opazovanje vodil B. Dintinjana od 20h do 24h.

2016-04-04 Spektroskopija planeta

Vreme jasno in precej toplo, temperatura zraka 16°C in 31% rel. vlaga, seeing še kar dober, pri prvem fokusiranju namerimo 2". Lune ni.

Delamo vajo "Spektroskopija planeta" za Opazovalno astrofiziko. Posnamemo 5 spektrov Jupitra, osvetlitev 5s kar ustreza. potem posnamemo še ThAr lučko osvetlitev 1,5s. Spektrograf deluje brez večjih problemov, le proti koncu merjenja izpadejo termometri, kar pa ne vpliva na spektre. V hederju je vpisana temperatura 0. Težave najbrž dela usb ekstender, ki bi ga bilo najbolje zamenjati, ker se izpadi sistematično ponavljajo po nekaj urah delovanja.

Vsenebna kamera sedaj dobro deluje v Linuxu, sem napisal program in se končno rešil okenskih jajc. Ne deluje mi pa še pipeline procesiranje (astrometrična rešitev in ekstinkcija), zato ni slike na netu, je pa fits na disku. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 20h do 24h.

2016-03-22 Spektroskopija planeta

Vreme pretežno jasno, občasno nekaj oblakov, temperatura zraka 6°C in 66% rel. vlaga, Seeing precej slab, pri prvem fokusiranju namerim 3". Luna je skoraj polna v Devici, ne zahaja. Nebo zaradi Lune zelo svetlo 17.0m/"^2, ekstinkcija zaradi meglic precej visoka.

Delamo vajo "Spektroskopija planeta" za Opazovalno astrofiziko. Že takoj na začetku opazovanja ugotovimo, da je Jupiter samo 7,5° oddaljen od polne Lune. Zato težave pri pointngu fibra. V postopku približevanja ni mogoče narediti astrometričnega fita, ker je nebo presvetlo. Že 10s osvetlitev skoraj saturira ccd, poizkusimo tudi z uporabo filtra in krajšimi osvetlitvami, vendar se vsak poizkus konča neuspešno, ker je premalo zvezd za fit. Potem posnamemo še spekter Lune. Za to se precej namučimo, ker ne znamo izračunati točnih koordinat Lune in falimo za več kot je polmer. Nobene koordinate, ki jih naračunamo ne delujejo, mislimo, da bi morali imeti topocentrične za epoho J2000, ampak ne dela. Potem ročno vnesemo iz xephema topocentrične in zadenemo Luno. Posnamemo 3 dobre spektre, osvetlitev mora biti 2s, približno toliko kot skromna ThAr lučka. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 19h do 24h.

2016-03-17 Servis spektrografa

Vreme jasno, temperatura zraka 3°C in 72% rel. vlaga, temperatura teleskopa 6°C. Seeing še kar dober, pri prvem fokusiranju namerim 2". Sicer noč fotometrična. Luna je prvi izbok v Dvojčkih v Biku, zahaja šele ob pol štirih. Nebo zaradi Lune svetlo 18.5m/"^2, ekstinkcija pa precej nizka.

Popravljam spektrograf. Težava je ker zvezde ne najde in je ne centrira v fiber. Razlog za to je sprememba distance med centrom polja in fibrom. Odjemalec za fiber je fiksno pritrjen, vendar se je kot polja spremenil. Posledica je zamik v tangencialni smeri za malo več kot 1 mm, kar prinese 36" v na nebu. Vzamem svetlo zvezdo Regula, po korakih izvajam program fiber in gledam skozi konektor fibra. Tako centriram zvezdo in uskladim konstante v programu. Spet se je pokazalo, da je teleskop, ki nima kontrolne ročice na tipke ena sama jeba. Potem brez težav posnamem 11 zvezd iz kopice M44. Signal za zvezde 6.5m v 300s dober caa 5000 enot. Zna bit, da je šuma nekaj več kot običajno, ker je kopica le 15° oddaljena od Lune. Zdi se, da je tudi kamera Andor nekaj degradirala, običajno je bil dark stabilen na +-0.2 enote, zdaj +-2, če je to res, potem smo v spektrografu izgubili še 2 magnitudi. Vsenebna kamera sedaj teče na novem sicer 10 let starem računalniku, v rc so mi na novo naložili Okna 8, ampak to so pa res ena jajca. Kamera zdaj ne deluje več remote, tudi ntp sinhronizacje časa sploh ne morem naštimat. A je kje junak, ki mi napiše program za linux? Opazoval B.Dintinana od 20h do 3h.

2016-03-14 Spektroskopija kopice

Po več kot mesecu dni se končno zjasni, Temperatura zraka 4°C in 75% rel. vlaga, temperatura teleskopa 7°C. Seeing bolj slab kot dober, pri fokusiranju namerim 2,3". Sicer noč zgleda fotometrična. Luna je prvi krajec v Biku, zahaja po polnoči.

Izvajamo vajo "Spektroskopija kopice" za opazovalno astrofiziko. Že na začetku težave, crkne računalnik za vsenebno kamero. Kar naprej se zaganja in resetira. Ker gre za starejšo mašino v oknih je to bolj ali manj konec. Potem pri fokusiranju težave, ccd kamera spet daje namesto slike čudno šahovnico kvadratkov, na srečo potem začne normalno delovati.

Spektrograf vključim že dopoldne, da bi se stabiliziral. Posnamemo spekter lučke, pri spektru zvezd se pa spet zaplete. Program za centriranje nikakor ne najde zvezde. Poizkušamo ponovno na razne načine, gremo po korakih, referenčne slike so dobre, imajo astrometrični fit, preskaniramo v spirali 40"x40" vendar zvezde ne dobimo v fiber. Preskušamo še ročno, skozi fiber konektor sicer vidimo zvezdo, nam je pa ne uspe centrirati dovolj dobro, da bi program spirala zagrabil. Po štirih urah kopica že zahaja zato končamo.

Žal opažam, da močno povečan obisk šol zadnje mesece že daje negativne rezultate. Zaradi izdihane vlage v kupoli se teleskop in elektronika konstantno orosita, kar povzroča okvare na elektroniki. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 19h do 24h.

2016-03-21 Pomladni dan odprtih vrat

Dopoldne oblačno in zvečer tudi. Dopoldne obisk sedem skupin učencev in dijakov, skupaj 130. Zvečer predstavitve observatorija in ogled teleskopov. Pride okoli 150 obiskovalcev. Dan odprtih vrat so pripravili Tomaž, Herman, Bojan, Angela, Gregor in Drejc.

2016-02-11

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 1. skupina/2. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskima teleskopoma na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno z občasno oblačnostjo. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 17h30-20h30.

2015-12-22 Zimski dan odprtih vrat

Dopoldne oblačno, popoldne in zvečer ve&#269 se zjasni. Dopoldne obisk skupine dijakov in nekaj obiskovalcev. Zvečer predstavitve observatorija in opazovanja s teleskopi. Dan odprtih vrat so pripravili Tomaž, Herman, Bojan, Angela, Gregor in Drejc.

2015-12-07

Preizkus novega optičnega korektorja na 25-cm teleskopu SkyWatcher?. Pred snemanjem kolimiral teleskop z laserjem. Narejena serija posnetkov M45 in M42. Canon EOS 6D, ISO 3200, osvetlitve 30 in 60s. Posneti tudi darki, bias in flati. Slike zvezd so dobro korigirane po celem formatu senzorja 24x36mm.

Vreme jasno in vlažno. T okoli 0oC. Do 23h na nebu tanki cirusi, nato so izginili. Opazoval H. Mikuž od 19h30-24h.

2015-11-16 Fotometrija asteroida (297) Caecilia

Vreme spet jasno. Do 23h prosojni koprenasti oblaki, potem fotometrična noč. Temperatura ob začetku 10°C in 75% rel. vlaga, na koncu 7° in 95%. Seeing zelo dober, pri fokusiranju namerim 2,0". Luna v Strelcu, srp, osvetljena 17%, zahaja ob pol devetih. Sij neba 19,6m/"˛.

Izvedemo meritve asteroida (297) Caecilia z že znano rotacijsko periodo 4,19h in sijem 13,5m. Pokrijemo dve periodi, ampak vsi podatki najbrž ne bodo uporabni, takoj zvečer nekaj koprenastih oblakov, potem pa na svoji poti povozi še zvezdo. Teleskop je deloval brez problemov.

Celo noč toča meteorjev in neznanih objektov, pa niso Iridiumi, prilagam en primer, verjetno gre za satelit ali ostanek zadnje stopnje nosilne rakete ali pa za počasen meteor? Ker je zabeležen na dveh zaporednih slikah, dogodek traja najmanj ~5s: 051823 in 051856. Iridium 46 je pa takšen. in se ujema z napovedjo heavens-above: Nov 17, 05:49:31 52° 354° (N) Iridium 46 34 km(E)
Zjutraj je zabeležen tudi prelet ISS (Mednarodne vesoljske postaje) na sliki 052215 in 052248 in še napoved dogodka. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 4h.

2015-11-16

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 2. skupina: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskima teleskopoma na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno z nekaj cirusov. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 17h00-20h30.

2015-11-11

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 2. skupina: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskima teleskopoma na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno in suho. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 16h30-21h.

2015-11-10 Servisiranje teleskopa in slike za naslovnico

Vreme spet jasno brez oblačka. Po 23h koprenasti oblaki. Temperatura ob začetku 11°C in 79% rel. vlaga, na koncu 8° in 95%. Seeing zelo dober, pri fokusiranju namerim 2,0".Luna v mlaju. Sij neba 19,2m/"˛. Sprva fotometrična noč.

Preizkus delovanja teleskopa po pranju zrcal, kaže da tokrat ni težav s premikom primarnega zrcala. Tokrat sem teleskop spustil, tako da je voda odtekala samo do 20° višine in si pomagal z odsesavanjem. Pointing napaka je ostala kjer je bila. Fokusiranje teleskopa, v program sem dodal 200% povečavo slike psf zvezde za lažje ovrednotenje kvalitete. Liki zvezd so malo eliptični in tudi niso enaki po celi sliki, ampak v centralnem delu slike in pri daljši osvetlitvi ali malo slabšem seeingu ni kritično (ni zelo vidno). Lahko bi rekli, da teleskop optično zmore preslikati zvezde v ~2" lik. Če je seeing boljši so opazne popačitve, sicer pa ne. Posnamem objekte M15, M33, M1. Zadnje slike so že skozi kopreno, zato prekinem snemanje in zaključim. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 24h.

2015-11-09 okvara fokuserja

Vreme spet jasno, občasno nakaj prosojnih koprenastih oblakov. Čez dan sem oparl primarno in sekundarno zrcalo. Uporabil sem sretsvo za pranje stekel in destilirano vodo za izpiranje. Odvečno vodo sem sproti odseaval z vodnim sesalnikom. Takoj ob vklopu teleskopa se ni zbudil kontroler fokuserja, tudi po večkratnih poizkusih ni bilo odziva, zato sem zaprl kupolo in zaključil. Opazoval B.Dintinjana od 18h do 19h.

2015-11-08 Slike za naslovnico

Vreme spet jasno, občasno nakaj prosojnih koprenastih oblakov. Temperatura teleskopa ob začetku opazovanj 14°C, temperatura zraka 11°C. Seeing zelo dober. Luna je pod obzorjem. Sij neba 19,4m/"˛. Fotometrična noč, ekstinkcija neba celo noč precej konstantna.

Nadaljujem s snemanjem objektov M15, M33, zelo dolgi skupni osvetlitveni časi. Teleskop je deloval brezhibno, spet pade iz vodil kabel za zapiranje kupole, tokrat preverjam na webcam teleskopa in takoj prekinem opazovanje. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 0h. To je tudi nov absolutni rekord, sedem zaporednih opazovalnih noči v zgodovini teleskopa Vega. Za nocoj se obeta spet jasno vreme.

2015-11-07 Servisiranje teleskopa in slike za naslovnico

Vreme spet jasno, občasno nakaj prosojnih koprenastih oblakov. Temperatura teleskopa 12°C, zrak precej suh. Seeing zelo dober. Luna je pod obzorjem. Sij neba 19,4m/"˛. Fotometrična noč, ekstinkcija neba celo noč precej konstantna.

Nadaljujem s snemanjem objektov M15, M33, M1, zelo dolgi skupni osvetlitveni časi. Izboljšam še program za autofokus teleskopa, v spletni prezentaciji povečam sličice fokusa na 200% za lažji pregled in nadzor fokusiranja. Teleskop je deloval brezhibno, na koncu pade iz vodil kabel za zapiranje kupole, nisem opazil in se zaplete v metle ob steni. Na srečo se ni utrgal. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 2h.

2015-11-06 Servisiranje teleskopa in slike za naslovnico

Vreme spet jasno brez oblačka. Tik pred zoro koprenasti oblaki. Temperatura ob začetku 10°C in 77% rel. vlaga, na koncu 7° in 90%. Seeing dober, v bistvu zelo dober, pri fokusiranju namerim 2,0", ampak v resnici je okoli 0,5". Luna je zadnji srp v Devici, vzhaja ob pol treh zjutraj. Sij neba 19,6m/"˛. Fotometrična noč, ekstinkcija neba celo noč precej konstantna.

Snemam slike v vrhunski kvaliteti za morebitno objavo na naslovnici. Izbrani objekti so M103, M33, M38 in M1. Slike so izjemno kvalitetne, flati in darki popolnoma brezhibni (ni brez veze, da jih slikam 3h), vendar zelo podrobna analiza pokaže, da so liki zvezd črtice 2,2"x0,6" v diagonalni smeri (najbrž astigmatizem) in to neodvisno od časa osvetlitve (ni slabo vodenje teleskopa). Iraf task psfmeasure zato določi fwhm ~2,0" kar vidimo v programu autofokus.py. Z zelo natančnim fokusiranjem teleskopa to nepravilnost nikakor ne morem odpraviti. Zaradi živčnosti in utrujenosti naredim napako v komandni vrstici, ki mi ob 0h zapre observatorij, ogreje kamere in ugasne vse. Ker se že bliža vzhod Lune s tem zaključim opazovanje.

Vsenebna kamera spet zazna dva bolida, svetlejši. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 0h, je pa to tudi rekord, pet zaporednih opazovalnih noči v zgodovini teleskopa Vega. Za nocoj se obeta spet jasno vreme.

2015-11-05

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 1. skupina: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme sprva delno oblačno, nato jasno. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 17h00-20h30.

2015-11-05 Servisiranje teleskopa in slike za naslovnico

Vreme jasno, zvečer ob 18h in ob 19h nekaj prehodov oblakov, potem jasno do zore. Temperatura ob začetku 12°C in 73% rel. vlaga, na koncu 5° in 97%. Seeing dober, pri fokusiranju namerim 2,0", proti jutru malenkost slabši. Luna je zadnji srp v Levu, vzhaja ob pol dveh zjutraj. Sij neba 19,2m/"˛. Fotometrična noč, ekstinkcija neba celo noč konstantna.

Ker so vsi prijavljeni študentje in študentke že opravili svoja opazovanja, novih prijav pa ni, lepo noč izkoristim za izpopolnjevanje programja in izboljšave kvalitete slikanja s teleskopom. Slikam objekte M103, M33, IC 410, M38 in M1 z zelo dolgimi osvetlitvami (~2h) in različnimi tehnikami L+RGB, L+RGB+I kot kandidate za naslovnico efemerid. Teleskop je deloval brez problemov. Vsenebna kamera je zabeležila 4 svetle meteorje. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 4h.

2015-11-04 HR diagram

Vreme jasno, brez oblakov, temperatura 11°C in 67% rel. vlaga. Seeing dober, pri fokusiranju namerimo 1,9". Luna je zadnji krajec v Levu, vzhaja ob pol dveh zjutraj. Med meritvijo je Luna ves čas pod obzorjem. Sij neba 19,2m/"˛. Fotometrična noč.

Delamo vajo "HR diagram" za Astronomijo 1. Slikamo kopico M52 v B in V filtru. Osvetlitve 150s x 15 in 50s x 10 ponovitev za boljši s/n. Kvaliteta slik je dobra. Teleskop je deloval brez problemov. Po 20h prehodi visoke oblačnosti in ob 23h se v celoti pooblači. Vsenebna kamera zabeleži tri meteorje takoj na začetku noči. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 17h do 23h.

2015-11-03 Eklipsne spremenljivke

Vreme jasno, brez oblakov. Temperatura 6°C in 75% rel. vlaga. Seeing dober, pri fokusiranju namerimo 2". Luna je zadnji krajec v Raku, vzhaja ob pol polnoči. Med meritvijo je ves čas pod obzorjem. Sij neba 19,7m/"˛. Fotometrična noč.

Delamo vajo "Eklipsne spremenljivke" za projekt iz Astronomije 1. Opazujemo spremenljivko V1828 Aql, tipa EA, z zelo kratko periodo 2.6ure in sij okoli 12m in amplitudo ~0.8m. Merimo v filtru V, vse slike zelo dobro. Pokrijemo celo periodo. Potem merimo še spremenljivko NSVS 6024870, ki je tip isto EA in z ekstremno kratko periodo 0,03d ~ 45 min in amplitudo 0,6m. posnamemo celo periodo. Teleskop deluje brez problemov. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 17h do 2h.

2015-11-02 HR diagram in slike za naslovnico

Vreme jasno. Zvečer 7° in 75% rel. vlage, ob koncu opazovanj ob 23h pa 2° in vlaga 94%. Seeing zelo zelo dober, v fokusu teleskopa namerim 1,7". Luna v Raku vzhaja okoli pol enajstih, fotometrična noč. Sij neba 18.6 m/"^2.

Delamo vajo "HR diagram" za Astronomijo 1, žal pa naročeni študenti niso prišli. Zelo lepo noč izkoristim in posnamem nekaj objektov za morebitno objavo na naslovnici efemerid. Po vzhodu Lune snemam še nove kalibracije zero, dark, flat v binningu 234. Snemanje kalibracij traja nekaj čez 3 ure. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 2h.

2015-10-26

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 1. skupina: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno in zelo vlažno. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 16h30-20h.

2015-09-23 Jesenski dan odprtih vrat

Dopoldne še jasno, popoldne in zvečer več oblačno in dežuje. Dopoldne pripravimo opazovanje Sonca za dve večji šolski skupini in obiskovalcev. Dve šole pa zaradi zelo slabe napovedi odpovejo obisk. Žvečer predstavitve observatorija, ves čas dežuje. Dan odprtih vrat so pripravili Tomaž, Herman, Bojan, Angela, Maruša, Gregor in demonstrator dopoldne Rok, zvečer Samo.

2015-09-01 Fotometrija bližnjih galaksij in profil svetlosti

Vreme jasno in zelo vroče. Zvečer 26° in 50% rel. vlage, ob koncu opazovanj ob 24h pa 21° in vlaga 70%. Seeing dober, piha šibak JZ veter. Luna v Ribah vzhaja okoli pol desetih, fotomatrična noč.

Naredimo vajo "Fotometrija bližnjih galaksij in profil svetlosti" za zamudnike za Astronomska opazovanja. Pred vzhodom Lune, od galaksij lahko posnamemo le M31, ostale na spisku so nizko nad mestom. Za primerjavo posnamemo še kopico M15. Opazovanja vodila S. Ilc in B.Dintinjana od 20h do 24h

2015-07-14 Simbiotične zvezde

Vreme jasno in zelo vroče. Zvečer ob 22h še vedno 25° in 61% rel. vlage, ob koncu opazovanj ob 3h pa 21° in vlaga 81%. Seeing zelo zelo dober, najbrž precej pod 1". Lune ni, je v malaju. Sij neba 19,0m/"^2, fotomatrična noč.

Izvedemo meritve za vajo Simbiotične zvezde iz Opazovalne astrofizike. Opazujemo 5 zvezd BF Cyg, CI Cyg, AG Dra, Z And in AG Peg, zvezde med 8 in 10 mag. 10 min spektri ne dajo niti sledu o signalu, potem se tudi izkaže iz svetlobnih krivulj na AAVSO, da so zvezde precej temnejše, vsaj za 2 mag, kot je navedeno v Simbadu. Naredimo še fotometrične posnetke v V filtru za določitev magnitude in postavitev zgornje meje. Šele pri šesti zvezdi smo imeli nekaj sreče, to je EG And in v spektroskopu zasije z okoli 7,4mag, močne emisiske črte, absorbcija Na dublet, spekter več kot 5000 enot signala. Po tretji uri se navlečejo nizki oblaki in zaključimo.

Teleskop deloval brez problemov, sledenje v redu, vendar po premikih je zelo opazno plavanje zrcala še cca 1 minuto. Zelo tudi moti pri centriranju spektroskopa nepravokotnost optične osi. Opazovanje vodil B.Dintinjana od 22h do 3h.

2015-07-06 Atmosferska ekstinkcija in Luna

Popoldne vročinske nevihte, do noči se potem zjasni. Zvečer ob 22h še vedno 27° in 64% rel. vlage, ob koncu opazovanj ob 2h pa 24° in vlaga 79%. Seeing zelo zelo dober, najbrž precej pod 1". Luna starost 20,4 zadnji izbok v Vodnarju. Vzhaja ob pol dvanajstih. Sij neba pred vzhodom Lune 19,1m/"^2.

Izvedemo meritve za projekte iz Astronomije 1, najprej Atmosfersko ekstinkcijo. Merimo tri Landoltova polja na različnih višinah v BVRI filtrih. Nekoliko motijo prehodi koprenastih oblakov. Potem naredimo še posnetke Lune v binningu 1, cel mozaik z filtrom B osvetlitev 0,5s in filtrom V 0,1s oboje brez objektivne maske. Slike fantastično ostre, kjub temu, da je Luna nizko nad JV obzorjem. CCD kamera se ohladi samo do -35°. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 2h.

2015-06-22 Poletni dan odprtih vrat

Dopoldne deloma jasno, popoldne in zvečer več oblakov. Dopoldne pripravimo opazovanje Sonca za več šolskih skupin in obiskovalcev. Žvečer predstavitve observatorija in ogledi neba, ki pa ga ves čas motijo prehodi oblakov. Dan odprtih vrat so pripravili Tomaž, Herman, Bojan, Jure, Angela, Gregor in demonstratorke Anja, Tadeja in Katja.

2015-05-29 Servisiranje teleskopa in Spremenljivke v kroglasti kopici

Zvečer jasno brez oblačka, suh zrak, temperatura 15° in rel. vlaga 51%. Seeing zelo dober. Luna prvi izbok 57% osvetljena v Devici. Zahaja ob 3h. Zora ob 4h. Sij neba 19m/"^2 tik pred zoro. Že takoj po koncu navtičnega mraka začnem snemati sekvenco tpoint pozicij. Po premiku zrcala teleskop ni več pravilno pozicioniral, zato tudi večina avtomatskih skript (autofocus.py, kamerman.py) ni pravilno delovala. Posnel sem 30 točk allsky, od teh jih je 24 dobrih, ostale nimajo matcha, zaradi različnih vzrokov, nekaj sigurno tudi v okolici Lune. Nove konstante sedaj popravljajo pozicijo na RMS=42" kar je običajno, se je pa nepravokotnost optične osi še povečala (to je slabo) in je sedaj 1251" prej (maj 2014) pa 1086". Teleskop s svežimi konstantami lepo centrira objekte in vodi brez problema pri 80° višine. Potem posnamem še serijo 110 slik kopice M13 za meritev spremenljivk. Opazoval B.Dintinjana od 21h do 4h.

2015-05-28 PEF - II. Vaja opazovanje s šolskima teleskopoma

Vreme jasno. Z drugo skupino študentov Pedagoške fakultete opravimo 2. vajo sestavljanja, kalibracije in opazovanj s teleskopoma Celestron 11 in Sky Watcher 25-cm Newton. Po uspešni kalibraciji sledijo opazovanja Venere, Jupitra, galaksije M51, planetarne meglice M57 ter kroglasti kopici M3 in M13. Opazovanja vodil H. Mikuž od 20h30-23h30.

2015-05-27 Spremenljivke v kroglasti kopici

Zvečer delno jasno, potem nizka oblačnost, suh zrak, temperatura 14° in rel. vlaga 42%. Luna prvi krajec 52% osvetljena v Devici. Zahaja ob 2h. Za vajo "Spremenljivke v kroglasti kopici" pripravimo teleskop za opazovanje kopice M13. Še predno posnamemo prvo sliko se popolnoma pooblači. Ker je napoved ugodna, Aladin namreč ne kaže niti oblačka, čakamo več kot uro, vendar zamanj. Preizkusimo še izklop teleskopa v robotskem načinu in deluje v redu, zdaj tudi dobim sms za potrditev, da je vse zaprto in izključeno.

2015-05-19 Gaia alerti

Vreme jasno, temperatura na začetku 21° in rel. vlaga 59%, temperatura teleskopa 22°. Seeing povprečno dober okoli 1,5". Luna v mlaju, Nebo precej svetlo 18,0m/"^2. Na daljavo snemam Gaia alerta Gaia15aff in Gaia15afh, ki jih je pripravil Jure. Težave s teleskopom, potem ko smo montirali končna stikala in teleskop večkrat obrnili na horizont, se je očitno premaknilo glavno zrcalo, pointing pozicije je sedaj 700" off. Še bolj nerodno pa je, da teleskop ne sledi več kot tako kot prej, slike so premaknjene. Zdi se kot, da zrcalo "plava" še nekaj minut po premiku teleskopa. Uspem posneti samo Gaia15afh v filtru V in R. Osvetlitev 10min na filter. Na poziciji viden šibak objekt ~18m. Kmalu po 23h je nizka oblačnost prekrila nebo in končam. Opazoval B.Dintinjana od 21h do 24h.

2015-05-18 III. Vaja opazovanje s šolskima teleskopoma

Zvečer sprva nekaj oblakov, vendar se je kmalu povsem zjasnilo.

S prvo skupino študentov Pedagoške fakultete opravimo zadnjo (3.) vajo sestavljanja, kalibracije in opazovanj s teleskopoma Celestron 11 in Sky Watcher 25-cm Newton. Po uspešni kalibraciji sledijo opazovanja Venere, Jupitra, galaksij M101, M51, ter kroglasti kopici M92 in M13. Opazovanja vodila U. Kostić in H. Mikuž od 20h15-23h30.

2015-05-11 Spektroskopija Wolf-Rayetovih zvezd

Vreme jasno, zvečer nekaj koprenaste oblačnosti, potem fotometrična noč, suh zrak, temperatura na začetku 18° in rel. vlaga 47% ob koncu opazovanja 13° in relativna vlažnost 65%, temperatura teleskopa 18°. Seeing zelo dober, pod 1". Luna zadnji krajec 42% osvetljena v Vodnarju vzhaja ob pol treh. Nebo precej temno 19,6m/"^2 brez Lune.

Za opazovalno astrofiziko izvedemo vajo "Spektroskopija Wolf-Rayetovih zvezd". Posnamemo spektre 6 zvezd, sij od 7m do 9m, osvetlitve spektra 600s. Teleskop in spektroskop deloval brez problemov. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 2h.

2015-05-11 II. Vaja opazovanje s šolskima teleskopoma

Zvečer sprva visoka oblačnost (cirusi), vendar se je kmalu povsem zjasnilo. Vlaga nizka, proti polnoči vedno boljši seeing.

S prvo skupino študentov Pedagoške fakultete opravimo vajo sestavljanja, kalibracije in opazovanj s teleskopoma Celestron 11 in Sky Watcher 25-cm Newton. Po uspešni kalibraciji pri različnih povečavah opazujemo galaksije M65, M66, M81 in M82 ter kroglaste kopice M53, M3 in M13. Na koncu tudi Jupiter pri 240x povečavi. Opazovanja vodil H. Mikuž od 20h15-23h30.

2015-04-08 Kefeide

Vreme jasno, zvečer ekstremno suh zrak, temperatura na začetku 11° in rel. vlaga 22% ob koncu opazovanja 5° in relativna vlažnost 77%, temperatura teleskopa 10° ves čas. Seeing povprečno dober. Luna zadnji izbok 81% osvetljena v Kačenoscu vzhaja okoli polnoči. Nebo precej temno 19,4m/"^2 brez Lune, fotometrična noč.

Za vajo Kefeide iz Astronomije 1 merimo svetlobno krivuljo kefeide ASAS J124032+0802.4 magnituda 14,3 in periodo 5.01 ure. Naredimo 150 slik, osvetlitev 120s in V filter. Teleskop in oprema delovala brez težav. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 20h do 2h.

2015-04-01 Spektri emisijskih meglic

Vreme jasno, zvečer še precej vetrovno in ekstremno suh zrak, temperatura na začetku 12° in rel. vlaga 21% ob koncu opazovanja 6° in relativna vlažnost 34%, temperatura teleskopa 11° ves čas. Seeing zelo slab, Luna skoraj polna 94% osvetljena v Levu, nebo vseeno precej temno 18,9m/"^2 skoraj isto kot na Črnem Vrhu.

Za vajo iz Opazovalne astrofizike merimo spektre meglic. Posnamemo M42, M1,M78, M97,NGC 2264 in NGC 2392. Potem posnamemo še SKY s prav tako 600s osvetlitvijo in spektrofotometrično standardno zvezdo HR 4468 za kalibracijo fluksa. Snemali smo na fiber št3, ker smo zadnjič žal zlomili naš najbolj prepustni fiber št.6. Na začetku in na koncu posnamemo še ThAr lučko. Teleskop deloval normalno, le termometer na spektrografu je trikrat izpadel in posledično povzročil sesutje snemalnega programa fiber.py. Program konec.py zdaj pospravi in ugasne tudi spektroskop. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 20h do 1h.

2015-03-20 Pomaladanski dan odprtih vrat

Vreme jasno, čez dan nekaj prehodov oblakov. Dopoldne pripravimo opazovanje Sončevega mrka za študente in zaposlene na FMF. Dopoldne tudi obiski vrtca in treh šolskih skupin. Zvečer opazovanja s teleskopi in predstavitve. Dan odprtih vrat so pripravili Tomaž, Herman, Bojan, Dunja, Jure, Janez, Maruša, Angela, Gregor in demonstratorja Anja in Samo.

2015-03-19 Gaia Alerti

Vreme jasno, temperatura 6° in rel. vlaga 53%. Seeing precej dober, pod 1,5". Luna v mlaju, nebo vseeno precej svetlo 18,9m/"^2.

Posnamem tri Gaia alerte z filtri VRI, osvetlitve 2 min 10 slik na filter. Mejna magnituda posamezne slike se giblje okoli 18,8. Teleskop in kamera tokrat deluje brezhibno. Podatke poslal Juretu. Opazoval B.Dintinjana od 19h do 2h.

2015-03-17 Hertzsprung-Russelov diagram

Vreme jasno, temperatura 6° in rel. vlaga 72%. Seeing bolj slab, okoli 2". Luna je v mlaju. Nebo še kar temno 19,2m/"^2, na Črnem Vrhu ob istem času 21,2m/"^2. Izvedemo meritve za vajo Hertzsprung-Russelov diagram za Fizikalne eksperimente 1. Že od začetke težave s CCD kamero, ker se zašteka in potem daje prazne slike, po resetiranju USB spet deluje normalno ampak ne za dolgo, vse skupaj smo morali petkrat znova zagnati tserver in komaj posnamemo 20 slik kopice M67 v filtru B in V. Slike dobre, zanimivo, je pa v polju odsev Jupitra, ki je v neposredni bližini kopice. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 19h do 24h.

2015-03-10 Rotacijska perioda (390) Alma

Vreme jasno, temperatura 5° in rel. vlaga 53%. Seeing dober, pod 1,5" potem se slabša. Luna zadnji izbok 77% osvetljena v Devici, vzhaja okoli 23h. Nebo pred vzhodom Lune solidno temno 19,5m/"^2, medtem na Črnem Vrhu ob istem času 21,4m/"^2. Izvedemo še dodatne meritve za določitev rotacijske periode asteroida 390. Posnamemo še 123 slik z osvetlitvijo 120 s in pokrijemo 4,5h. Perioda naj bi bila 3,7h. Zadnje pol ure čudno prosojni oblaki. Teleskop in sistemi tokrat delovali brezhibno. Opazoval B.Dintinjana od 18h do 1h.

2015-03-09 GaiaAlerti? in vaja Asteroid

Vreme jasno, temperatura 3° in rel. vlaga 66%. Seeing precej dober, pod 2". Luna zadnji izbok 84% osvetljena v Levu, nebo za Luno solidno temno 18,2m/"^2.

Najprej posnamem dva Gaia alerta po koordinatah, ki jih je pripravil Jure. Podatke bom obdelal in pripravil jutri.

Potem s študenti merimo asteroid (390) Alma z magnitudo 13,4 in rotacijsko periodo 3,7 ure. Najprej pa naredimo fotometrijo asteroida v barvah, za referenčno sekvenco izberemo Landoltovo polje SA97? na približno enaki višini, nato se vrnemo nazaj in še enkrat izmerimo asteroid. V drugem delu naloge izmerimo svetlobno krivuljo. Naredimo 110 dvominutnih slik v V filtru. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 18h do 1h.

2015-03-03 Usposabljanje za demonstratorje in Gaia alerti

Vreme jasno, temperatura 4° in rel. vlaga 68%. Seeing precej dober, pod 2". Luna skoraj polna 97% osvetljena v Levu, nebo za Luno solidno temno 18,2m/"^2.

Izvedemo izpopolnjevalno usposabljanje za demonstratorje, pridejo vsi štirje in program izvedemo v celoti. Sestavimo teleskop na ekvatorialni nastavitvi in umerimo koordinate na različne načine, ena zvezda, dve zvezdi, tri zvezde, teleskop fokusiramo z okularjem in opazujemo Jupitra in Galilejeve lune. Potem še posnamemo z webcamom z različnimi nastavitvami ojačanja (gain), tako da so vidni pasovi v Jupitrovi atmosferi oziroma lune (vaja Galilejevi sateliti, vaja Saturnovi obroči, vaja Titan). Nato montiramo CCD, teleskop fokusiramo in posnamemo meglico M42 in M38 osvetlitev 30s in 10 ponovitev (vaja Razdalje med zvezdami, vaja Osnove fotometrije, vaja Spremenljivke). Na koncu posnamemo še dark in flat. Na Vegi medtem v robotskem načinu posneli še dva Gaia alerta po koordinatah, ki jih je pripravil Jure. Opazovanja vodila H.Mikuž in B.Dintinjana od 17h do 22h.

2015-02-18 Servis teleskopa in M67

Vreme jasno, brez oblačka, temperatura na začetku 1° in rel. vlaga 52%, na koncu -1° in 75%. Seeing dober, pod 2". Lune ni, nebo za Ljubljano solidno temno 19,2m/"^2.

Odlični opazovalni pogoji, noč izkoristim za servisiranje teleskopa. Najprej dopolnim programsko skripto za snemanje kalibracijskih slik, tako da samodejno vklaplja dve lučki za flat in sicer 50W in 500W halogensko žarnico, da dosežem dovolj velik dinamični obseg za vse filtre in vse binninge. Potem povečam še število darkov in biasov slik na 25 ter flatov na 5. Celotna procedura zdaj teče 2,5 ure, zagnati je potrebno ponoči, ker po dnevi kupola ob strani pušča svetlobo in naredi čudne frinže na flatih. Temperatura darkov je nastavljena na -45°, moč hlajenja zadaj pod 50%. Potem preizkusim nove kalibracije na kopici M67, posnamem serijo 15 slik za vse filtre in slike so kozmetično brezhibne. Sistemi so tokrat delovali brezhibno. Opazoval B.Dintinjana od 18h do 24h.

2015-02-16 Gaia15aax

Vreme jasno, brez oblačka, temperatura na začetku 3° in rel. vlaga 82%, na koncu 0° in 92%. Seeing povprečno dober, pod 2". Lune ni, nebo za Ljubljano solidno temno 19,3m/"^2.

Na daljavo snemam Gaia alert Gaia15aax. Na začetku manjše težave s kamero Alta, ne puca naboja zato druga slika javi error in slike so potem prazne. Ko izključim in ponovno vključim kamero deluje v redu. Ta napaka se potem tekom noči še enkrat ponovi. Ob 22:11 pa dizaster, zamrzne glavni računalnik dome (že tretjič) in izgubim stik s teleskopom. Nemudoma grem na observatorij in ugotovim, da je računalnik sicer vključen, se pa ne odziva, miška ne dela, tipkovnica ne dela, ping ne dela, kupola je odprta in teleskop se premika!!! Potencialno precej nevarna zadeva, ker servo softwer ne deluje, teče samo hardverski kontroler, končnih stikal pa nimamo. Vzpostavim prvotno stanje in nadaljujem s snemanje. Opazoval B.Dintinjana od 20h do 2h.

2015-01-28 Spektroskopija kometa

Vreme jasno,temperatura na začetku 5° in rel. vlaga 49%, na koncu -2° in 81%. Seeing povprečno dober, okoli 1". Luna je prvi krajec v Biku zahaja po polnoči.

Izvedemo opazovanja za projekt "Spektroskopija kometa" za opazovalno astrofiziko. Merimo komet C/2014 Q2 (Lovejoy). Za koordinate uporabimo efemeridni servis na MPC http://www.minorplanetcenter.net/iau/MPEph/MPEph.html in tabeliramo koordinate kometa na 5 min. Pred začetkom posnamemo še ThAr lučko, spektroskop pa je vključen, da se stabilizira že osem ur prej. Za preizkus delovanja spektroskopa najprej izmerimo še zanimivo zvezdo zeta Tau. Spektroskop deluje kot bomba v prvem poizkusu zadane zvezdo. Pri pointigu fibra na jedro kometa pa se izkaže, da to ni mogoče doseči, komet se namreč dosti prehitro giblje. Poizkušali smo ga zadeti kakšne dve ure pa enostavno ni bilo niti sledi o kometu. Za preizkus smo komet tudi posneli na sliko in je točno tam in jedro samo je ~3" vse ostalo je pa skoraj nič. Potem smo ubrali drugačno taktiko, komet smo pozicionirali brez spirale in centriranja in naredili dolgo osvetlitev, v 20 min smo dobili caa 350 enot kometa nad ozadjem. Potem posnamemo za referenco še Luno in na koncu še enkrat ThAr lučko.

Teleskop in obe kamere so delovale brezhibno. Zanimivo, Andor kamera ima z novimi gonilniki bias 300 enot, prej pa je imela 623 enot, drugih razlik pa ni opaziti. Pri zapiranju observatorija pa je prišlo do okvare kupole. Trifazni kabel za loputo kupole se je nekako zapletel in odlomil ročko za končna stikala in dva 6mm vijaka, pri tem se je scefral in takoj ko smo vključili zapiranje kupole je prišlo do kratkega stika in je ven vrglo varovalke v kontrolni omarici in glavne na stopnišču. Kabel sem uspel izvleči in razcefrani del odmakniti od žlebu, potem se je kupola zaprla. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 18h do 23h.

2015-01-26 Hertzsprung-Russelov diagram

Vreme jasno,temperatura na začetku 2° in rel. vlaga 68%, na koncu -1° in 84%. Seeing bolj slab, okoli 2". Luna je prvi krajec v Ribah zahaja po polnoči.

Izvedemo opazovanja za vajo "Hertzsprung-Russelov diagram" za fizikalne eksperimente 1. Merimo kopico M67, slikamo z B in V filtrom sekvenco po 120s B in 60s V vsaka po 10 ponovitev. Obdelamo bias, dark in flat korekcijo in s skripto fitsblink vpišemo še wcs koordinate v glave slik. Nato slike poravnamo in seštejemo ter obdelamo z apphot paketom iz irafa, liste meritev B in V uparimo s programom match (M. William Richmond), koordinate zvezd potem še pretvorimo v wcs sistem in s pomočjo SIMBAD zbirke kalibriramo in narišemo v gnuplotu HR diagram. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 18h do 24h.

2015-01-13 HR-diagram zvezdne kopice

Vreme jasno,temperatura na začetku 10° in rel. vlaga 64%, na koncu 7° in 77%. Seeing bolj slab kot dober, vseeno boljši kot včeraj, okoli 2". Nebo ekstremno temno, najtemnejše odkar merimo sij neba na AGO, ob 18h45m skoraj doseže 20m mag/arcsec^2. Luna je zadnji krajec v Devici, vzhaja po polnoči.

Izvedemo opazovanja za projekt "HR-diagram zvezdne kopice M38" za projekt pri predmetu Astronomija 1. Kopica M67 je zvečer še prenizko za opazovati, zato izberemo kopico M38 (NGC1912), ki je ob 18h že na višini +45°. Kopico slikamo z B in V filtrom sekvenco po 120s B in 90s V skupaj uspemo posneti 12 slik, potem se začne oblačiti in slike niso več dobre. Za bdelavo najprej dobre slike poravnamo in seštejemo in obdelamo z apphot paketom iz irafa, liste meritev B in V uparimo s programom match (M. William Richmond), meritve potem še kalibriramo s Tycho katalogom in narišemo v gnuplotu kar soliden HR diagram. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 17h do 21h.

Stari dnevniki 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005

Zadnja sprememba 06.04.2017 12:58 CEST
© Copyright 2004
B.Dintinjana
Univerza v Ljubljani, F M F
Pot na Golovec 25
1000 Ljubljana, Slovenija