Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Teleskop Vega

Dnevniki opazovanj

2017-12-21 Dan odprtih vrat

Zjutraj megla in se tudi do 14h ne razkadi, Sonca se ne vidi. Dopoldne vodeni ogled observatorija in delavnica opazovanja s teleskopom za šolske skupine. Najprej predstavitev teleskopa Vega, kratko predavanje in simulacija neba v predavalnici observatorija in ogled teleskopa v mali kupoli ter sestavljanje teleskopa v pavilijonu. Program ogleda traja 45 minut. Pridejo tri osnovnošolske skupine in ena skupina gimnazicev in še dva upokojenca, skupaj 75 obiskovalcev. Predstavitve in delavnice dopoldne izvedli Bojan Dintinjana, Herman Mikuž in demonstrator Rok Vogrinčič..

Zvečer izvedemo predstavitve observatorija in ogledi teleskopov od 18h do 21h. Razdelimo 130 vstopnic za udeležbo. Vstopnice na internetu poidejo zelo hitro. Vreme zvečer delno jasno in komaj primerno za opazovanja. Naredimo štiri skupine po 32 obiskovalcev. Skupini A in B sta prirejeni za mlajše otroke, C in D je osnovna skupina. Na vrtu postavimo dva teleskopa in binokular za vizualno opazovanje. S teleskopom Vega pa demostriramo slikanje zvezdnih kopic v živo. V predavalnici imamo 45 minutna predavanja o zvezdah. Celoten program za skupino traja 1 uro. Pri izvedbi zvečer sodelovali Tomaž Zwitter , Bojan Dintinjana, Herman Mikuž, Danjela Birko, Klemen Čotar, Janez Kos in demonstrator Rok Vogrinčič. Na dan odprtih vrat, dopoldne in zvečer, se je udeležilo ogleda observatorija 205 obiskovalcev.

2017-12-14 Večeri na astronomskem observatoriju

Vreme oblačno. Predavalnica je bila spet polna, prišlo je 32 obiskovalcev. Zelo zanimivo predavanje "Življenje v vesolju" je dobro pripravil Andrej. Publika je bila navdušena. Opazovanje s teleskopi zaradi slabega vremena potem ni bilo mogoče. Večer pripravili in vodili Andrej, Herman in Bojan od 17h do 20h

2017-12-06

Testiranje hardvera in programske opreme za daljinsko upravljanje teleskopa v 3-m kupoli od 19h-22h. Vreme jasno, rahel JZ veter, od 19h30 vzhod Lune, seeing bolj slab.

H. Mikuž

2017-11-27 Testiranja teleskopa

Vreme jasno, temperatura -1°C in 75% vlaga. Seeing povprečno dober. Starost Lune 9.4 dni, to je dva dni po prvem krajcu v Vodnarju, zahaja po polnoči.

Servisiram teleskop Vega, preizkusim objektivno masko za slikanje Lune. Osvetlitveni časi presenetljivo kratki, za B 0.1s za R 0.03s v binningu 2. Potem posnamem še primerjalno zvezdo gam Psc V=3,7m in so osvetlitve od 0.5 do 2s za R in B. Luno je pravzaprav težko slikati, ker se premika in bi bilo najbolje napisati kratek program, ki naredi mozaik 4x4 na pravih koordinatah, sicer se s premikanjem polja preveč zafrkavaš (mogoče ideja za študente). Teleskop je deloval v redu, kupola še vedno enkrat vmes zgubi povezavo. Servisiral Bojan Dintinjana od 16h do 23h.

2017-11-27 Vaje študentov Pedagoške fakultete

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 2. skupina, 2. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno in mrzlo, Luna v prvem krajcu. Opazovanja vodili Gregor Traven, Herman Mikuž in Bojan Dintinjana od 16h30-21h.

2017-11-09 Večeri na astronomskem observatoriju

Vreme oblačno, temperatura 9°C in 83% vlaga, rahlo rosi.

Predavalnica je bila spet polna, prišlo je 32 obiskovalcev. Zelo zanimivo predavanje "Kako daleč lahko vidimo" je dobro pripravil Janez. Od enostavnega pogleda s prostimi očmi, pogleda skozi amaterski teleskop, do pogleda s profesionalnim teleskopom in pogleda gravitacijskih valov in nevtrinov. Publika je bila navdušena. Opazovanje s teleskopi zaradi slabega vremena potem ni bilo mogoče. Večer pripravili in vodili Janez, Herman in Bojan od 17h do 20h

2017-10-26 Vaje študentov Pedagoške fakultete

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 2. skupina, 1. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno, suho in toplo. Luna v prvem krajcu. Opazovanja vodila Herman Mikuž in Rok Vogrinčič od 18h-22h.

2017-10-18 Vaje študentov Pedagoške fakultete

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 1. skupina, 2. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno, suho in toplo. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 18h-22h.

2017-10-16 Vaje študentov Pedagoške fakultete

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 1. skupina, 1. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskimi teleskopi na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Vreme jasno, suho in toplo. Opazovanja vodila Gregor Traven in Herman Mikuž od 18h00-21h30.

2017-10-12 Večeri na astronomskem observatoriju

Vreme jasno, temperatura 16°C in 71% vlaga. Piha zmeren JZ veter, seeing precej dober, Luna je pod obzorjem.

Predavalnica je bila spet polna, prišlo je 31 obiskovalcev (vstopnic je šlo 35). Zanimivo in aktualno predavanje "Od vodika do človeka" je dobro pripravil Klemen, potem smo izvedli opazovanje s teleskopi. Pripravili smo oba Skywatcherja, program pa je bil najprej opazovanje barve zvezd, dvojnica Albireo, nato zvezdne kopice, galaktična M11, kroglasta M13 in planetarne meglice M57 in M27 ter galaksija M31. Opazovanje je trajalo 60min in udeleženci so bili navdušeni. Večer pripravili in vodili Klemen, Herman in Bojan od 18h do 22h.

2017-09-29 Noč raziskovalcev - Noč na observatoriju

Vreme zvečer jasno, kasneje po 21h se pooblači. Z ogledi observatorija, teleskopa Vega, smo začeli točno ob 18h in nato po skupinah nadaljevali do 22h. Na vrtu observatorija smo postavili 6 teleskopov. Ves čas je bilo okoli teleskopov kakšnih 50 ljudi, približno 10 na en teleskop. Vreme je bilo sprva popolnoma jasno, po 20h pa se je začelo oblačiti. Kljub temu si je večina obiskovalcev ogledala Saturna in Luno v teleskopih, nekateri tudi večkrat.

Predavalnica na predavanju dr. Andreja Studena in dr. Tomaža Zwittra je bila obakrat nabito polna. Kasneje smo izvedli tudi okroglo mizo. V kupoli se je zbralo kakšnih 10 dijakov in študentov in smo debatirali, največ jih je zanimala tehnologija teleskopa, programiranje in elektronika. Končali smo ob 23h30m. Obiskovalcem smo za reklamo razdelili 60 starih številk Preseka, nekaj deset Naše nebo in brošure Bodi fizik ter Študij astronomije. Pri izvedbi zvečer sodelovali Tomaž Zwitter , Bojan Dintinjana, Herman Mikuž, Gregor Traven, Danjela Birko, Klemen Čotar in demonstrator Krištof Skok. Ocenjujemo, da nas je v celoti na dogodku obiskalo okoli 200 ljudi.

2017-09-22 Dan odprtih vrat

Vreme zjutraj jasno in primerno za opazovanje. Dopoldne vodeni ogled observatorija in delavnica opazovanja s teleskopom za šolske skupine. Najprej predstavitev teleskopa Vega, kratko predavanje in simulacija neba v predavalnici observatorija in delavnica opazovanje Sonca s teleskopom. Pripravimo ogled Sonca v naravni svetlobi z uporabo nevtralnega filtra in ogled Sonca v ozko pasovni H-alfa svetlobi, kjer se lepo vidijo izbruhi snovi na robovih. Tokrat prvič izvedemo opazovanja v novi 3M kupoli. Program ogleda traja 45 minut. Predstavitve in delavnice dopoldne izvedli Bojan Dintinjana, Herman Mikuž in demonstrator Rok Vogrinčič..

Zvečer izvedemo predstavitve observatorija in ogledi teleskopov od 19h do 22h. Razdelimo 130 vstopnic za udeležbo. Vstopnice na internetu poidejo zelo hitro. Vreme na dan prireditve je jasno in primerno za opazovanja. Naredimo štiri skupine po 32 obiskovalcev. Skupini A in B sta prirejeni za mlajše otroke, C in D je osnovna skupina. Skupine za poznavalce tokrat ne izvajamo. Na vrtu postavimo dva teleskopa in binokular za vizualno opazovanje. S teleskopom Vega pa demostriramo slikanje zvezdnih kopic v živo. V predavalnici imamo 45 minutna predavanja o zvezdah. Celoten program traja 1 uro in se za tri skupine izvaja sočasno na treh postajah. Pri izvedbi zvečer sodelovali Tomaž Zwitter , Bojan Dintinjana, Herman Mikuž, Gregor Traven, Danjela Birko, Klemen Čotar in demonstrator Jernej Černigoj. Na dan odprtih vrat, dopoldne in zvečer, se je udeležilo ogleda observatorija 180 obiskovalcev.

2017-09-13 Servisiranje teleskopov

Vreme jasno, temperatura zraka 19°C in 71% vlaga. Seeing kar dober, okoli 1,5", Luna zadnji krajec v Orionu, vzhaja po polnoči. Nebo precej svetlo, vsenebna nameri 18,7m/"".

Pripravljam teleskop Vega za opazovanja, za vaje. Dopolnjujem modul za kupolo, sicer lepo deluje, vendar še vedno nekaj težav z okvarami. Fokuser tudi ne dela v redu, občasno napake v prenosu. V 3m kupoli inštaliram mini računalnik Intel NUC in programe za teleskop, kupolo in zvezdno karto. Vse v redu deluje. Teleskop sledi zvezdni karti, kupola pa teleskopu. Po polnoči se je začelo oblačiti in sem zaključil. Opazoval B.Dintinjana od 20h do 1h.

2017-08-24 Poletna šola FMF

Vreme jasno, temperatura zraka 25°C in 52% vlaga. Seeing precej dober, okoli 1,0", Luna tri dni po mlaju v Devici, zahaja ob pol desetih. Nebo precej temno, vsenebna nameri 19,0m/"".

Pripravimo opazovanja za udeležence poletne šole fmf, okoli 20 jih pride zvečer na observatorij. Predstavimo teleskop Vega, na Stellariumu v predavalnici predstavimo objekte, ki jih bomo gledali nato pa opazujemo s tremi teleskopi. Objekti so Saturn, Vega, Albireo, M13, M57, M27, M17, M15. Udeleženci so bili zelo navdušeni. Že dopoldne na parkirišču FMF pripravimo tudi ogled Sonca v H-alfa. Opazovanja vodili B.Dintinjana, H.Mikuž in K.Čotar od 19h do 23h.

2017-08-23 Ekstinkcija atmosfere

Vreme jasno, temperatura zraka 22°C in 55% vlaga, temperatura teleskopa 24°C. Seeing okoli 1,5", Luna dva dni po mlaju. Nebo precej temno, vsenebna nameri 19,1m/"".

Delamo vajo "Ekstinkcija atmosfere" za Astronomijo 1. Slikamo Landoltova standardna polja na različnih višinah. Potem izvedem še nekaj testnih meritev za teleskop in prilagajanje programja. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 20h do 2h.

2017-07-13 Spektroskopija pulzirajočih zvezd

Vreme jasno, temperatura zraka 24°C in 77% vlaga, temperatura teleskopa 24°C. Seeing bolj slab okoli 2", Luna zadnji izbok v Vodnarju, vzhaja okoli polnoči. Opazovanja občasno motijo prehodi oblakov.

Delamo vajo "Spektroskopija pulzirajočih zvezd" za Opazovalno astrofiziko. Merimo spekter zvezde RR Lyr. Spekter ima visok s/n. Teleskop deluje v redu, kupolo ročno obračamo (ker je strela poškodovala kontroler). Fokuser se pri zagonu pravilno nastavi, potem pa ga raje pustim pri miru, da se spet ne sesuje sistem. S tem opazovanjem so zdaj vse skupine 2. in 3. letnik opravile opazovanja. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 24h.

2017-07-12 Servisiranje teleskopa

Vreme jasno, temperatura zraka 24°C in 56% vlaga, temperatura teleskopa 24°C. Seeing bolj slab okoli 1,5", Luna zadnji izbok tri dni po ščipu v Vodnarju, vzhaja okoli 23h.

Pripravljam teleskop za vaje, težavo s crknjenim adc sem skoraj že rešil. Originalnega čipa v Jurijevem kontrolerju se ne da zamenjati, ker je samo 3 mm velik in ima šest nogic, ni šans to zlotat. Zato pripravim nov mikrokrmilnik biglebone black, ki že ima na kartici adc in ga povežem in sprogramiram. Deluje dobro, mogoče celo bolje od Jurijevega, težava je sedaj, da je potrebno prenašati podatke (azimut kupole, ena številka) iz biglebona v servo program v 1ms. Delam na tem, možno je, da teleskopski servo program razcepim v dve niti, ena gleda J kontroler, druga pa B kontroler.

Potem ugotovim še probleme pri pri fokusiranju teleskopa. Žal je tudi fokus utrpel okvaro, sicer še nekako deluje, prihaja pa pri prenosu podatkov do napak, posledica pa je, da se programi rušijo, fokus se čudno nastavi itd. Zaenkrat še ne morem lokalizirat problema. Servisiral in opazoval B.Dintinjana od 20h do 24h.

2017-07-04 Spektroskopija pulzirajoče zvezde in servis

Vreme jasno, temperatura zraka 24°C in 28% vlaga, temperatura teleskopa 24°C in spektroskopa 23°C. Seeing dober, Luna prvi izbok v tehtnici, čez pet dni bo ščip.

Pripravim spektroskop za vajo "Spektroskopija pulzirajoče zvezde", žal pa študentki nista prišli, zdaj se izgovarjata češ, da nista videli na urniku, da ni dobila maila, pa so mi že zadnjič odpovedale baje zaradi izpitov. Vendar to ni najslabša stvar nocoj. Kmalu po začetku fokusiranja opazim, da se kupola čudno obnaša in se potem ne vrti več. Diagnostika sistema je pokazala, da branje azimuta kupole ne deluje. Nadalje ADC na mikroprocesorju za vsak kot bere FFFF kar pomeni 360°. Očitno je crknil Jurijev kontroler. Zelo zoprna zadeva, ker nimamo rezerve. Žal smo morali očitno še enkrat plačali po zadnji nevihti, ker nimamo inštaliranih prenapetostnih odvodnikov, pa tudi nimamo atesta strelovoda. Servisiral B.Dintinjana od 21h do 0h.

2017-06-21 Dan odprtih vrat

Dopoldne vreme jasno, prišle so dve večje skupine, okoli 60 udeležencev, na Soncu so ene štiri večje pege. Opazovali smo z obema teleskopoma. Še dve skupini en vrtec in dijaki iz SG so žal odpovedali. Dopoldne je pomagal pri izvedbi demonstrator Samo Ilc.

Zvečer smo opazovali s štirimi teleskopi: Jupiter in sateliti (na planetu je senca satelita I), zvezda Spika (modra orjakinja), zvezda Arktur (rdeča orjakinja), zvezda Albireo (dvozvezdje modre in rdeče ), kroglasta kopica M13 in plaet Saturn. Dan odprtih vrat pripravili Tomaž Zwitter, Bojan Dintinjana,Herman Mikuž, Klemen Čotar, Danjela Birko, Dunja Fabian in Klemen Čotar od 21h do 1h.

2017-07-20 Spektroskopija pulzirajoče zvezde

Vreme jasno, temperatura zraka 25°C in 38% vlaga, temperatura teleskopa 24°C in spektroskopa 23°C. Seeing dober, Luna je pod obzorjem, čez tri dni bo mlaj. Delamo vajo "Spektroskopija pulzirajoče zvezde" za Opazovalno astrofiziko. Pripravimo za slikanje spektra zvezde RR Lyr. Teleskop fokusiramo, potem pa se okoli 23h žal pooblači. Malo počakamo, vendar ker se hitro iz severa približuje nevihta na hitro končamo z opazovanji. Opazovanja vodil B. Dintinjana od 21h do 24h.

2017-06-19 Starost orjakinj

Vreme jasno, temperatura 22°C in 57% vlaga. Seeing dober, Luna je zadnji srp v Kitu in vzhaja malo pred tretjo zjutraj.

Delamo vajo "Starost orjakinj" za Opazovalno astrofiziko. Teleskop in spektroskop deluje brez težav, merimo pa bolj svetle zvezde. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 1h.

2017-06-08 Večeri na astronomskem observatoriju

Vreme jasno, temperatura 16°C in 63% vlaga. Piha zmeren SV veter, seeing precej dober, jagodna Luna Kačenoscu.

Predavalnica je bila spet skoraj polna, prišlo je 25 obiskovalcev (vstopnic je šlo 28). Zanimivo in aktualno predavanje "Planetarni sistemi okrog drugih zvezd" je dobro pripravil Klemen, potem smo prvič izvedli opazovanje s teleskopi. Pripravili smo C11 in Skywatcherja, program pa je bil najprej Jupiter in lune, opazovanje podrobnosti v atmosferi, veliko rdečo pego smo za malo zamudili, ravno zaide na začetku opazovanja. (Program xephem in nova verzija Stellariuma pravilno računa GRS, za longitudo je potrebno vstaviti 273°). Potem smo naredili zgodbo o barvi zvezd in temperaturi zvezd, primerjali smo Arkturja in Spiko. Zadnji objekt pa je bil bolj zahteven, kroglasta kopica v Herkulu, najprej so videli oblaček, potem pa se je kopica skoraj do centra razdrobi v šibke zvezdice. Opazovanje je trajalo 60min in udeleženci so bili navdušeni. Večer pripravili in vodili Klemen, Herman in Bojan od 20h do 24h.

2017-05-30 Magnetna aktivnost

Vreme jasno, temperatura 22°C in 56% vlaga. Piha zmeren JZ veter, seeing bolj slab, Luna je v Raku 30% osvetljena, zahaja okoli polnoči. Opazovanja motijo prehodi koprenastih oblakov.

Delamo vajo "Magnetna aktivnost zvezd T Tau" za Opazovalno astrofiziko. Teleskop in spektroskop deluje brez težav, merimo pa bolj svetle zvezde. Še drugi dve skupini delata na ploščadi in v mali kupoli vaje Jupitrovi sateliti. Slikajo s fotoaparatom, ker smo ugotovili, da Celestron NexImage planetarna kamera ne deluje v Oknih 10, sploh ni več podpore. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 3h.

2017-05-25 Priprava spektrografa, testiranje in kalibracije

Vreme delno jasno, temperatura 17°C in 58% vlaga. Piha šibak V veter, seeig slab, Luna je v mlaju. Opazovanja motijo prehodi oblakov, okoli 23h se popolnoma zjasni.

Dve skupini delata vaje za Astronomska opazovanja, nadziram in pomagam. Za študentske projekte pripravljam in testiram delovanje spektrografa, naredim še manjše popravke v kodi in posnamem štiri zvezde od 5.0m do 7,7m in osvetlitev od 30 do 900s. Pointing v fiber zaenkrat deluje v redu, pa če imam vključeno korekcijo ali pa ne. Opazoval B.Dintinjana od 21h do 1h.

2017-05-16 Fotometrija bližnjih galaksij in radialni profil svetlosti

Vreme delno jasno, temperatura 19°C in 55% vlaga. Piha šibak SV veter, seeing slab, Luna je gre proti zadnjemu krajcu v Kozorogu in vzhaja okoli 1h. Opazovanja motijo prehodi nizkih oblakov, malo pred 23h se popolnoma pooblači.

Delamo vajo za Astronomska opazovanja. Teleskop Skywatcher najprej naravnamo na pol in umerimo koordinate. Potem ccd kamero fokusiramo. Prvi objekt izberemo M95 v Levu. Teleskop dobro zadane polje, galaksija je praktično v sredini polja. Potem montiramo autoguider in izberemo zvezdo za vodenje. Več potem nismo več uspeli narediti, ker se je pooblačilo. Opazovanja vodila demonstrator Krištof Skok in Bojan Dintinjana od 21h do 24h.

2017-05-03 Servisiranje teleskopa

Vreme jasno, temperatura 14°C in 55% vlaga. Piha šibak JZ veter, seeing precej slab, pri fokusiranju namerim 3.1", Luna je prvi krajec v Raku. Opazovanja občasno motijo prosojni oblaki, nebo zaradi Lune precej svetlo 18m/"^2. Testiram teleskop, po dopolnitvi programske kode za premikanje derotatorja. Najprej merim residum (lezenje) kako se spreminja pozicijski kot polja s starim programom. Potem vključim še novo napisano kodo in primerjam. Testno polje izberem na višini 60° in azimutu 180°, kjer je popravek znatno velik, minimalen je na horizontu. Nova korekcija nekako zmanjša napako za polovico, kar je dobro, ampak je to manj kot sem pričakoval. Napaka polja okoli 0,1° povzroči na fibru premik, da gre zvezda ven. Fiber je oddaljen od centra polja 33mm. Prilagam graf brez in z korekcijo.

Meritve izvedel B.Dintinjana od 21h do 1h.

2017-03-28 HR-diagram kopice

Vreme jasno, temperatura na začetku opazovanja 14°C, na kocu 11°C in 42% vlaga. Piha šibak SV veter, seeing precej dober, pri fokusiranju namerimo 2.1", zvezde nekoliko potegnjene po višini, spet se je zataknilo zrcalo, v bistvu se že na oko vidi, da je stisnjen spodnji del zrcala, ker manjka zgornji del defokusirane zvezde. Luna je pod obzorjem, mlaj.

Delamo vajo HR-diagram za Astronomijo 1, zadnja skupina, merimo kopico m67. Posnamemo 40 ponovitev: kratka osvetlitev 15s, dolga 60s in 120s za filter V in B. Slike dobre. Opazovanje vodil B.Dintinjana od 19h do 24h.

2017-03-23 Usposabljanje demonstratorjev in vaja Lastno gibanje zvezd

Vreme jasno, temperatura na začetki opazovanja 14°C, na kocu 12°C in 63% vlaga. Piha zmeren JZ veter, posledično seeing precej dober, pri fokusiranju namerimo 2", zvezde lepo okrogle. Luna je pod obzorjem, vzhaja okoli 4h zjutraj.

Izvedemo tretji in zadnji del 16 urnega seminarja za demonstratorje. Pridejo vsi štirje, Taj in Jernej predstavita svoj izdelek, slike, obdelavo in rezultate za eno vajo. Oba predstavita zelo korektno obdelavo slik in dokaj originalen način meritve. S tem sta tudi zaključila usposabljanje, dali smo jim ključe observatorija in lahko že vodita skupine študentov. Krištof in Urška sta izvedla še eno meritev in rezultate predstavita kasneje. Usposabljanje sta vodila H.Mikuž in B.Dintinjana od 18h do 22h.

Potem delamo še vajo "Lastno gibanje zvezd" za Astronomijo 1. Slikamo zvezde z velikim lasnim gibanjem, so pa izbrali dokaj svetle zvezde od 6 do 7 mag , kar je astrometrično seveda izziv. Izmerimo 5 zvezd po 3 do 5 ponovitev, osvetlitveni časi od 3s do 10s, krajše ne gre, ker dobimo na sliki premalo referenčnih zvezd, pa tudi pri 3s osvetlitve so zvezde malo saturirane, so pa liki zvezd vsaj simetrični, tako da bomo lahko uporabili centroid za določitev pozicije. Teleskop deluje brez problemov. Opazovanje za vajo je vodil B.Dintinjana od 20h do 24h.

2017-03-20 Dan odprtih vrat

Vreme zjutraj jasno in primerno za opazovanje. Celo dopoldne vodeni ogled observatorija in delavnica opazovanja s teleskopom. Najprej predstavitev teleskopa Vega, kratko predavanje in simulacija neba v predavalnici observatorija in delavnica opazovanje Sonca s teleskopom. Pripravimo ogled Sonca v naravni svetlobi z uporabo nevtralnega filtra in ogled Sonca v ozko pasovni H-alfa svetlobi, kjer se lepo vidijo izbruhi snovi na robovih. Program ogleda traja 45 minut. Predstavitve in delavnice dopoldne izvedli Bojan Dintinjana, Herman Mikuž in Klemen Čotar.

Zvečer izvedemo predstavitve observatorija in ogledi teleskopov od 19h do 22h. Razdelimo 160 vstopnic za udeležbo. Vstopnice na internetu poidejo zelo hitro. Vreme na dan prireditve je jasno in primerno za opazovanja. Naredimo pet skupin po 32 obiskovalcev. Skupini A in B sta prirejeni za mlajše otroke, C in D je osnovna skupina in E skupina za poznavalce. Na vrtu postavimo dva teleskopa in binokular za vizualno opazovanje. S teleskopom Vega pa demostriramo slikanje zvezdnih kopic v živo. V predavalnici imamo 30 minutna predavanja o zvezdah. Celoten program traja 1 uro in se za tri skupine izvaja sočasno na treh postajah. Pri izvedbi zvečer sodelovali Tomaž Zwitter , Bojan Dintinjana, Dunja Fabjan, Herman Mikuž, Maruša Žerjal, Gregor Traven, Danjela Birko in Klemen Čotar. Na dan odprtih vrat, dopoldne in zvečer, se je udeležilo ogleda observatorija 315 obiskovalcev.

2017-03-16 Usposabljanje demonstratorjev in vaja HR-diagram

Vreme jasno, temperatura 12°C in 50% vlaga. Piha zmeren JZ veter, posledično seeing precej dober. Luna v Tehtnici, vzhaja po 22h.

Izvedemo drugo usposabljanje za demonstratorje po programu. Žal pa se ga udeležita le Taj in Jernej. Potem še za drugo skupino študentov na teleskopu Vega izvedemo vajo HR-diagram za Fizikalne eksperimente 1. Opazovanja vodila H.Mikuž in B.Dintinjana od 18h do 23h

2017-02-27 Usposabljanje demonstratorjev in vaja HR-diagram

Popoldne nekaj oblakov, potem se počasi zjasni, temperatura 8°C in 50% vlaga. Piha zmeren JZ veter, posledično seeing precej dober. Luna v mlaju.

Izvedemo prvo usposabljanje za demonstratorje po programu. Najprej sestavimo teleskop C11 in slikamo Venero, ki se bliža spodnji kulminaciji. Odlično se vidi ozek srp. Potem sestavimo še SkyWatcherja, naredimo tudi kolimacijo optike z laserjem, nato kalibriramo na zvezde. S CCD kamero posnamemo nekaj slik galaksije M101. Med tem z drugo skupini študentov na teleskopu Vega izvedemo še vajo HR-diagram za Fizikalne eksperimente 1. Posnamemo kopico M35 z filtrom V, potem pa nebo prekrije nizka oblačnost in se ne zjasni več. Pomagamo si še z arhivskimi posnetki. Opazovanja vodila H.Mikuž in B.Dintinjana od 16h do 22h.

2017-01-28 Mafijski vikend fmf

Vreme jasno, temperatura na začetku opazovanja 2°C in 63% vlaga ob koncu pa -3°C in 81% vlage. Brez vetra, seeing zelo dober, takoj na začetku pri fokusiranju namerim 2,0". Luna v mlaju.

Že včeraj skidam sneg iz kupole in izbijem vse vidne ledene kose, vendar se je nisem še upal odpreti. Danes, ko se je temperatura dvignila do +4°C, grem popoldne gor in odprem kupolo.

Na obisk pridejo dijaki iz Mafijskega vikenda fmf, jih je okoli 35. Najprej predstavim astro skupino fmf, nekaj besed, nato zgodovino in ozadje observatorija nekaj minut, nadaljujem s predstavitvijo in simulacijo iz stellariuma, potem pa kar nadaljujem z realnimi slikami, ki prihajajo iz teleskopa, tega sem že prej zalaufal in sfokusiral. Potem si gremo teleskop še pogledat in še enkrat iz predavalnice slikamo kopico M36. Prikažem osnove fotometrije in tudi zlaganja slik in ali je zložena slika boljša in zakaj, ugotovijo. Kot dogovorjeno dve šolski uri potem pa morajo na avtobus za domov. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 17h do 22h.

Zadnja sprememba 07.02.2021 20:27 UTC
© Copyright 2004-2022
B.Dintinjana
Univerza v Ljubljani, F M F
Pot na Golovec 25
1000 Ljubljana, Slovenija