Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Teleskop Vega

Dnevniki opazovanj

2014-12-22 Dan odprtih vrat

Vreme delno jasno do oblačno. Dopoldne predstavitve observatorija in teleskopa Vega ter opazovanje Sonca. Pride šest skupin iz štirih šol, skupaj 90 učencev. Dopoldanske oglede so pripravili Bojan, Herman, Rok in Samo.

Zvečer še bolj oblačno, tako da opazovanja s teleskopi niso možna. Predstavitve pripravili Tomaž, Bojan, Dunja, Jure, Herman, Maruša, Gregor, Janez in demonstrator Samo. Ogledi za deset skupin, skupaj 150 obiskovalcev.

2014-12-12 Servisiranje teleskopa in testiranje programja

Vreme jasno,temperatura v kupoli na začetku 4° in rel. vlaga 67%, na koncu 2° in 88%. Seeing povprečen bolj slab okoli 2". Luna je zadnji krajec v Levu, vzhaja okoli pol enajstih.

Jasno noč izkoristim za testiranje delovanja teleskopa in programske izboljšave. Fokuser sedaj deluje brezhibno, končno tudi usposobim program za autofocus.py končni produkt zdaj izgleda takole. Popravke vnesem še v kamerman.py zdaj, ko se pooblači avtomatsko konča snemanje, razmišljam pa tudi o opcij recener. Ob 22h se pooblači in zaključim, ja program konec.py je že dobro preizkušen, zapre kupolo, ugasne luči, ogreje kamero, pospravi programje in ugasne teleskop. Vse v ~30min. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 22h.

2014-12-11 Rimska cesta

Po jasnem dnevu, popoldne koprenasti oblački, kasneje se pa zjasni. Temperatura v kupoli na začetku 5° in rel. vlaga 67%, na koncu 2° in 88%. Seeing povprečen ali bolj slab okoli 2". Luna je zadnji izbok v Levu, čisto blizu Jupitra vzhaja okoli pol desetih.

Že takoj na začetku spet težave s fokuserjem, kontroler javlja napake, sicer povezava rs232 deluje v redu. Teleskopa se seveda posledično ne da zagnati. Kar lep čas rešujemo problem, pride pomagat tudi Herman, no potem nam je le uspelo najti napako, eden od konektorjev za enkoder ni imel dovolj dobrega stika. Potem posnamemo tri galaktična polja pri galaktični širini 0°, -6° in -12°, v ozvezdju Laboda in Kefeja. Osvetlitveni časi v BVR so 3x120,3x90,3x60 sekund. Slike precej dobre, Opazovanja vodil B.Dintinjana od 17h do 23h.

2014-11-22 Alert Gaia14adc in Gaia14ade

Po meglenem dnevu se zjasni, temperatura na začetku 6° in precej vlažno, rel. vlaga 86%, na koncu 3° in 98% in megla. Seeing povprečen okoli 1,5". Luna v mlaju.

Na začetku spet težave s fokuserjem, program teleskopa zdaj pravilno premika, zvezde se zdaj ne zgubljajo, se pa iraf grdo zacikla pri fitanju psfja, ukaz sicer deluje iz konzole, v skripti cl< pa ne, ampak zdaj vidim da tudi druge skripte ne. Za navrh nagaja še mehanika, kolešček na enkoderju spet zdrsne. Potem mi končno uspe ročno ujeti precej dobro pozicijo in potem se ne dotaknem več fokuserja. Posnamem dva Gaia alerta Gaia14adc in Gaia14ade v VRI po 2x3 ponovitve, oba sta na slikah, sta pa zelo rdeča. Na koncu posnamem še kopico M38 BVRW po 12 slik za pripravo vaje. Okoli pol polnoči se je začela spuščati megla, tako da posnamem samo še flate in končam. Med snemanjem flatov ob 0:1 zgubim povezavo s teleskopom. Zmrznil je računalnik dome, kar najslabše kar se lahko zgodi. Ker je kupola na srečo že zaprta intervencijo odložim do jutra. Opazoval B.Dintinjana od 18h do 24h.

2014-11-21 Opazovanje s teleskopom Vega

Nocoj smo na AGO izvedli uvodno predavanje za študente 2. stopnje pedagoške fizike. Od 17h do 19h sem jim predstavil:

  • Opis teleskopa Vega, detektorjev ter naprav, filtri, fokuser, kupola, vsenebna kamera in integracija v robotski sistem
  • Strategija in napotki za opazovanje na daljavo
  • Demonstracija opazovanja na daljavo z uporabo spletne učilnice AGOT in aplikacije Teleskop

Vreme žal ni omogočalo, da bi odprli kupolo in posneli kakšen objekt.

2014-11-19 Servisiranje teleskopa

Vreme jasno po daljšem času jesenskih nalivov in poplav, temperatura na začetku 11° in precej vlažno, rel. vlaga 91%, na koncu 5° in 98%. Seeing bolj slab okoli 2". Luna v času opazovanja pod obzorjem, sicer zadnji srp v Devici in vzhaja okoli 5h zjutraj.

Jasno noč ali vsaj začetek noči izkoristim za testiranja in razvoj programja za teleskop. Že takoj po zagonu teleskopa procedura autofocus.py na najde zvezde za fokusiranje. Tudi ponovitve niso uspešne, zato se lotim iskanja napake, zdi se, kot da teleskop potem ko je zvezdo izbral pri offset premiku teleskopa, da centrira zvezdo, teleskop premakne tako, da je zvezda izven polja in jo ne najde več. Napako izsledim v kodi tserverja, ki pri pošiljanju nekako naključno spremeni, povozi offset pozicijo. Po večurnem zahtevnem debugiranju večprocesnega programa najdem napako v enem c++ kazalcu, ki je en bajt narobe. Ta napaka je najbrž že desetletje v tej kodi, težave so se pa pojavile zdaj, ko sem prevedel z novejšim g++ prevajalnikom v ubuntuju. Potem je Jure pripravil snemalno sekvenco za alert Gaia14ade, vendar je začela padati megla, tako da jo bomo posneli v naslednjih dneh. Vsenebna kamera je delovala, parametri neba so čudni, ekstinkcija je vseskozi negativna, nebo je pa presvetlo, to je da so zvezde na obzorju svetlejše kot v zenitu, ugibam da se je vsaj delno orosila. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 17h do 22h.

2014-10-28 Astrometrija asteroidov in Gaia14abh

Vreme jasno, zelo mraz, temperatura na začetku 5° in rel. vlaga 71%, na koncu 4° in 86%. Seeing bolj slab okoli 2". Luna prvi srp v Strelcu in zahaja nekaj po 20h.

Izvedemo opazovanje za projekt iz Opazovalne astrofizike "Astrometrija asteroidov". Posnamemo asteroide NEO 2003 WL25 (V=17,6 nova opazovanja na MPC zaželjena za popravek orbite) , OH 1998 in Aditi. Za vsakega posnamemo dve seriji z razmikom 1 ura po 5 slik. Čas osvetlitve 60s-90s več ne gre zaradi hitrega gibanja objekta. Slike obdelamo z flatdatk in z VegaMatch.py naredimo wcs polinomski fit in wcs poravnane slike blinkamo. Najdemo vse tri objekte. Potem posnamem še eno serijo 3x5x120 Gaia14abh. Objekt svetlejši od včeraj. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 18h do 23h.

2014-10-27 Vaje PeF, 2. skupina

Popoldne se je zjasnilo. Vaja sestavljanje, kalibracija in opazovanje s šolskima teleskopoma Sky Watcher in Celestron. Oba teleskopa smo 2x sestavili in razstavili. Kalibracija na 1, 2 in 3 zvezdah. Opazovanje Messierjevih objektov (M13, M15, M31). Vreme ves čas jasno in precej hladno. Zelo dober seeing. Prišlo je vseh 8 študentov (seznam je pri meni). Opazovanja vodil H.Mikuž od 17h-21h.

2014-10-27 Gaia alert Gaia14abh

Vreme jasno, zelo mraz, temperatura na začetku 6° in rel. vlaga 77%, na koncu 4° in 89%. Seeing bolj slab okoli 2". Luna srp v Kačenoscu in zahaja okoli 19h. Po 21h nizki oblaki. Olje za hidravljiko teleskopa prestavim na zimsko.

Izvedem opazovanje Gaia alerta z oznako Gaia14abh. Naredim po 10 slik v VRI z osvetlitvijo 120s, skupna 20min na barvo. Na vseh objekt z magnitudo I=19m viden. Jure še obdeluje podatke. Teleskop deluje normalno, nekaj težav pri fokusiranju, najprej teleskop pri fokusiranju izgubi zvezdo, tako da nobeden od 5 autofokusov ne uspe. Potem naredim ročno, slikca za slikco in opazim, da se nekontrolirano premika tudi fokuser, v bistvu se premika samo v eno stran, v drugo pa zdrsne. Nov modul konec.py deluje super, v slabe pol ure pospravi observatorij: ustavi teleskop, ustavi kupolo, zapre kupolo, ogreje kamero, konča vse programe in potem še ugasne kamere in teleskop. Opazoval B.Dintinjana od 17h do 21h.

2014-10-19 Testiranja programske opreme in M27

Vreme jasno, spet zelo toplo, temperatura na začetku 17° in rel. vlaga 62%, na koncu 15° in 71%. Seeing dober okoli 1,1". Lune ni sicer v Levu, vzhaja okoli 4h zjutraj. Fotometrična noč, jasno do zore.

Preizkus več novih programskih modulov za teleskop, v program kamerman.py je dodana konfig datoteka, potem vnos koordinat je sedaj v obliki ali h:m:s ali ddd.ddd decimalne stopinje, karkoli, samodejno pretvori, narejeno z regularnimi izrazi. To bo prišlo prav pri Gaia alertih, kjer objavljajo stopinje. Potem testiranje programa konec.py ki zapre teleskop in observatorij. Posnel še sliko meglice M27 z večurno osvetlitvijo v barvah LRGB za efemeride. Opazoval B.Dintinjana od 21h do 01h.

2014-10-12 M27 in Gaia alert

Vreme jasno, spet zelo toplo, temperatura na začetku 20° in rel. vlaga 69%, na koncu 18° in 78%. Seeing povprečen, slabši kot včeraj okoli 1,5". Luna v Biku, vzhaja ob 21:14. Nekaj prehoda meglic okoli 20:30 sicer fotometrična noč do 21:30, potem se pooblači.

Izvedem opazovanje dveh Gaia alertov, objekt B od včeraj in en nov C. Dodam kodo v program kamerman, da nariše marker (zelen krogec 5") na sliko na Gaia koordinatah in takoj vidiš ali je kaj gor. Posnamem še M27 v LRGB barvah z dolgo osvetlitvijo (1,5ure) za naslovnico efemerid. Opazoval B.Dintinjana od 19h do 22h.

2014-10-11 Gaia alert

Vreme jasno, zelo toplo, temperatura na začetku 20° in rel. vlaga 71%, na koncu 18° in 69%. Seeing precej dober okoli 1,2". Luna v Biku, vzhaja ob 20:28. Fotometrična noč do 21:30, potem koprenasti oblaki.

Izvedeva opazovanje dveh Gaia alertov - najverjetneje gre za supernovo in X-ray tranzient - v V, R in I filtrih. Posnameva po tri slike v vsaki barvi. Mejna magnituda za posamezno sliko z osvetlitvijo 60s je V=19,2. Opazovanja služijo kot priprava na kasnejša bolj redna zasledovalna opazovanja - učiva se postopka obdelave in pošiljanja podatkov na CPCS server. Opazovala B.Dintinjana in J.Japelj od 19h do 23h.

2014-10-10 Kopice in planetarne meglice

Vreme jasno, temperatura na začetku 20° in rel. vlaga 65%, na koncu 18° in 77%. Seeing precej dober okoli 1,2". Luna skoraj polna v Vodnarju, vzhaja okolu 20h. Sprva opazovanja motijo prehodi oblakov, kasneje po 20h fotometrična noč.

Izvedemo večer na observatoriju z ekipo olimpijcev. Najprej ogled observatorija in knjižnice, predstavitev teleskopa Vega, razlaga opazovalnih tehnik in prikaz delovanja modernega robotskega teleskopa. Potem udeleženci posnamejo vsak svoj objekt. Tako posnamejo kroglaste kopice M13, M11, M15 in galaktični kopici M11 in M39 ter planetarne M57 in M27. Od galaksij pa M101, ki pa izgleda bolj klaverno, zaradi Lune in sija neba. Iz M27 sestavimo še barvno sliko v RGB barvah, je super dobra, lepo so videne tudi barve zvezd v polju, bomo dali za sliko meseca na portal Vega. Navdušenje udeležencev na obisku je popolno in jih komaj spravimo dol iz teleskopa.

Vsenebna še teče, kljub poni Luni najde wcs match na ene 30 zvezdah, sij neba v zenitu je okoli 18,2 [mag/"^2]. Opazovanja vodil B.Dintinjana in D.Fabjan od 19h do 22h.

2014-10-09 Gaia Science Alerts

Vreme jasno, temperatura na začetku 20° in rel. vlaga 66%, na koncu 18° in 80%. Seeing bolj slab, okoli 2". Polna Luna v Vodnarju, nizko nad obzorjem, vzide ob 19h. Fotometrična noč do okoli 20:30h.

Izvajamo testne meritve za Gaia aletrte. V celoti izvedemo vklop teleskopa in fokusiranje na daljavo. Potem posnamemo dve testni sliki v R filtru kopice M13, da bomo lahko testirali sextrator in pripravili potrebne datoteke za pošiljanje meritev. Po dobri uri opazovanja se pooblači in zaključimo. Tudi vsenebna kamera je ob 20:58 ugotovila, da ni več zvezd in se je izključila. Opazovala J.Japelj in B.Dintinjana od 19h do 22h.

2014-10-02 Kalibracije teleskopa

Vreme jasno, temperatura na začetku 16° in rel. vlaga 87%, na koncu 11° in 97%. Seeing bolj slab in ves čas okoli 2". Luna je v prvem krajcu v Strelcu, nizko nad obzorjem, zahaja nekaj po polnoči. Sprva opazovanja motijo prehodi oblakov, kasneje po 22h fotometrična noč do okoli 2h.

Jasno noč izkoristimo za kalibracije teleskopa Vega in za pripravo študentskih projektov ter za testiranje vsenebne kamere. Posnamemo po več setov Landoltovih polj za meritev atmosferske ekstinkcije. Polja so na ekvatorju in izberemo pri različnih višinah nad obzorjem. Vsako polje vsebuje modre in rdeče zvezde različnih magnitud (barvna odvisnost ekstinkcije). Za barvno kalibracijo filtrov posnamemo kopico M34 in IC348, kjer bomo našli več dobro izmerjenih zvezd z različnimi barvami.

Vsenebna kamera deluje dobro. Skoraj dva meseca načrtovanja, kodiranja in testiranja programske opreme skupaj 1400 vrstic kode daje prve produkte: http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/vsenebna/last.html Tokrat se ni sprožil senzor za dež in kamera je snemala do zore, potem se je sama zaprla in izključila računalnik. Zadnjih 40 min ni bilo več zvezd. Zdaj manjka od ključnega softwerja še en dokaj zahteven modul, to je 'čuvaj', ki naj bi bdel nad observatorijem in ko ni več zvezd parkiral teleskop Vega, zaprl kupolo, ogrel kamere in izključil opremo. V primeru zaznane okvare, oziroma težav je predvideno, da bi telefoniral in poslal SMS operaterju. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 19h do 2h.

2014-09-28 Medzvezdni natrij in servisiranje teleskopa

Vreme jasno, fotometrična noč, temperatura na začetku 16° in rel. vlaga 77%, na koncu 11° in 95%. Seeing bolj slab in ves čas okoli 2". Lune ni.

Ker je vreme ugodno izkoristim noč za dosnemanje spektrov za vajo 'Medzvezdni natrij' za opazovalno astrofiziko in servisiranje teleskopa. Tokrat snemamo z 60 min osvetlitvijo, tako da na 20 min recentriramo zvezdo. Analiziram probleme pri centriranju zvezd nad 70° višine, pri pointingu teleskop fiber pozicionira za +-8" glede na center polja iz vzhodnega na zahodni del neba. Bolj je pa problematično, da je med snemanjem spektra driftira pozicija (rotira polje), pa čeprav imam center CCDja zaklenjen na +-0,1", kar omeji najdaljšo ekspozicijo na cca 20min. Bližje kot je zvezda zenitu, slabše je.

Vsenebna kamera deluje dobro, match zvezd deluje avtomatsko in se tudi izrisuje graf za ekstinkcijo atmosfere. Fit ekstinkcije je stabilen in se iz slike na sliko zelo malo spreminja (če ni oblakov ali megle). Vrednost koeficienta, v dobrih pogojih je okoli 1,0 in je nekoliko previsoka, po mojem mnenju vsaj za 0,5. Primerjava z vsenebno kamero na Observatoriju Črni Vrh, kjer je optika zrcalna in se koeficient vsenebne sklada z izmerjenim na teleskopu, kaže da softwer pravilno deluje. Izgleda pa, da je problem z vinjetiranjem objektiva in se vinjeta in ekstinkcija, ki imata obe minimum v zenitu superponirata. Težavo bi odpravila korekcija flat, kako to posneti je pa vprašanje, mogoče izmeriti nekaj točk in modelirat. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 20h do 2h.

2014-09-25 Medzvezdni natrij

Čez dan dežuje, popoldne in zvečer se zjasni, temperatura 10° in rel. vlaga 96%, seeing povprečno dober 1,3". Luna v mlaju. Spektroskop vključim že ob 17h, da se temperaturno stabilizira.

Izvedemo vajo 'Medzvezdni natrij' za opazovalno astrofiziko. Merimo zvezde nizko v galaktični ravnini in z visoko medzvezdno ekstinkcijo. Osvetlitve spektrov delamo po 25min, da dobimo dober S/N. Nekaj težav povzročajo zvezde z majhno zenitno razdaljo, ki jih teleskop ne more dobro postaviti v fiber. Končno uspešno posnamemo štiri zvezde. Okoli pol enajstih se začne megliti, tako da posnamemo še lučko in končamo. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 19h do 24h.

2014-09-23 Dan odprtih vrat

Vreme jasno, slikamo kopice M13,M2,M15,M16,M30. Pri izvedbi sodelovali Tomaž, Gregor, Maruša, Jure, Andreja in Bojan. Od demonstratorjev Rok in Samo dopoldne in Samo in Katja zvečer. Obiskovalcel dopoldne štiri velike skupine, skupaj okoli 100, zvečer 9 skupin skupaj 160.

2014-09-08 Spektroskopija planetov

Vreme jasno, temperatura zvečer 26° in rel. vlaga 74% ob koncu opazovanja pa 15°C in rel. vlaga 94%. Seeing povprečno dober 1,6". Polna Luna.

Izvedemo vajo 'Spektroskopija planetov' za opazovalno astrofiziko. Snemamo spekter Lune za primerjavo s spektrom Jupitra. Pri izvedbi naloge smo naleteli na kar nekaj težav in sicer v bližini Luni ni možno posneti nobene referenčne slike, ki fiber vodi na tarčo, ker je cela slika saturirana. Zato se zanesemo na slepo pozicioniranje teleskopa, ki bi sicer moralo zadoščati. Napaka teleskopa je do ene 3', Super Luna pa ima premer 33'. Potem je še težava s koordinatami. Z ephem modulom v pythonu izračunamo topocentrične koordinate za trenutek opazovanja, kar bi moralo biti v redu, vendar naš teleskop hoče za vhod astrometrične (kataloške) za epoho J2000 in jih potem preračunava v teleskopske. Vsenebna kamera je dobro delovala, kljub polni Luni zvezde lepo videne, se pa takoj opazi najmanjši oblaček. Po opazovanju pustimo vsenebno delovati še do zore, vendar se je dobro uro prej sama zaprla in ugasnila zaradi signala DEŽ. Zadnja posneta slika kaže popolnoma jasno nebo. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 20h do 1h.

2014-06-26 Rimska cesta

Popoldne pretežno jasno, zvečer se potem popolnoma zjasni. Temperatura med opazovanji 19°C in rel. vlaga 78%. Seeing povprečno dober 1,6". Luna v mlaju.

Izvedemo vajo 'Rimska cesta' za projekt iz Astronomije II. Slikamo področje Rimske ceste okoli galaktičnega ekvatorja. Posnamemo 5 globokih polj z filtri B, V in R. Osvetlitve so 3x240,3x120,3x120 vsako polje po tri ponovitve. Skupaj posnamemo 45 slik. Mejna magnitude posnetkov je okoli 20,5m. Ugasnemo cestno razsvetljavo in seveda tudi luč na dvorišču. Slike potem obdelamo z flatdark in writewcs proceduro in seštejemo trojčke z sumimage. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 22h do 3h.

2014-06-21 Dan odprtih vrat

Vreme jasno, slikamo kopice M3,M11,M15,M16 in Saturna.

2014-06-04 Razsute zvezdne kopice

Popoldne nalivi, zvečer se zjasni. Temperatura 15°C in rel. vlaga 95%. Luna 7,1d v Levu in zahaja popolnoči. Kmalu po 22h oblaki, ki pa se ne razkadijo.

Izvedemo vajo "Razsute zvezdne kopice" za projekt iz Astronomije II. Ker so razmere zvečer slabe, snemanje ni možno, na srečo pa je teleskop v robotskem načinu v jutranjih posnel dve kopici iz opazovalne liste. Za obdelavo izberemo kopico M11, ki je bolj bogata z zvezdami. Slike, ki jih pripravi teleskop so že obdelane z zero, dark in flat korekcijo in opremljene z wcs koordinatami, to pomeni, da je narejen astrometrični fit (plate solution). Nato najprej seštejemo po 12 slik iz vsakega filtra, za to uporabimo že pripravljeno skripto sumimage.sh. Potem v irafu z taskom daofind poiščemo vse zvezde ter s taskom phot izmerimo magnitude zvezd. Za integracijo uporabimo zaslonko r=2,5 pixla. Nadalje zvezde uredimo po magnitudi z taskom psort in ekstrahiramo z pdump samo stolpce xc,yc,mag,merr. Zvezde z napako izločimo. To nareimo za sliki V in B. V naslednjem koraku datoteko magnitud V in B uparimo s programom match, rezultat je tabela zvezd x,y,v,b. Na koncu opremimo tabelo še z wcs kordinatami tako, da uporabimo irafov task wcsctran za pretvorbo logičnih koordinat v ekvatorialne. Opazovanja vodil B.Dintinana od 22h do 1h.

2014-06-03 Porazdelitev kraterjev na Luni

Popoldne nevihta in nalivi, zvečer se zjasni. Temperatura med opazovanji 12°C in rel. vlaga 94%. Seeing povprečno dober 1,3". Luna 6,1d v Raku in zahaja popolnoči.

Izvedemo vajo 'Porazdelitev kraterjev na Luni' za projekt iz Astronomije II. Snemanje začnemo že v meščanskem mraku ob 21:30, da je Luna še dovolj visoko na nebu. Zaradi svetlega neba teleskopa ne fokusiramo, ampak se zanesemo na zadnjo nastavitev in stabilnost teleskopa. Slikamo v B filtru z 0.3s osvetlitvijo in z največjo resolucijo v binningu 1, kar da ravno pravšnje nivoje. Potem preizkusimo še fokusiranje teleskopa na Luni, ampak ne gre, zato obrnemo na zvezdo in pustimo avtomatiki, da opravi svoje. Precej težav je tudi, ker se Luna premika in jo moramo stalno loviti s koordinatami. Tu bi zelo pomagal programček za izračun real time koordinat Lune in mozaika za slikanje. Potem nadaljujemo še slikanje razsutih kopic M11 in M26. Ob 2h barjanska megla prekrije observatorij. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 2h.

2014-05-22 Lastno gibanje zvezd

Vreme jasno, vendar nebo zelo čudno, zaradi saharskega prahu v atmosferi se skoraj nič ne vidi. Sprva sploh ni mogoče fokusirat teleskopa, ker na slikah ni zvezd, grem celo gledat ali je kupola odprta ali prižgana luč. Potem se nekoliko izboljša, tako da izvedemo slikanje za vaje. Temperatura ob začetku opazovanja 20°C in vlaga 53%, ob koncu pa 17°C. Piha zmeren jugozahodnik. Seeing dober okoli 1" vendar na Vegi ob fokusiranju namerimo 2", ker je optika spet dekolimirana. Luna je zadnji srp v Ribah, vzhaja malo pred tretjo uro zjutraj.

Izvedemo vajo "Lastno gibanja zvezd" za projekt iz Astronomije II. Slikamo štiri PM* z lastnimi gibanji ~1000 mas in sijem ~12mag. Na vsaki sliki takoj naredimo flatdark in match koordinat ter identificiramo objekt tako da v ds9 na našo sliko postavimo overlay Simbada. Potem nastavimo optimalni čas ekspozicije glede na flux zvezde in posnamemo po serijo 5 slik za večji S/N in določitev merske napake. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 1h.

2014-05-21 Fotometrija spremenljivke HW Vir

Zvečer jasno, po polnoči se začne zgoščati mrč, temperatura teleskopa med opazovanjem 16°C, relativna vlažnost 55%. Luna je zadnji srp v Vodnarju in vzhaja okoli dveh. Seeing na Vegi povprečen, pri fokusiranju namerimo fwhm 1,8" sicer študentje, ki opazujejo na vrtu poročajo, da je na Marsu lepo vidna polarna kapa in druge podrobnosti.

Izvedemo vajo "Fotometrija spremenljivke" izberemo hitro EA s periodo 2,8 ure in sijem ~10,6. Teleskop fokusiramo še v navtičnem mraku, osvetlitev nastavimo na 30s in filter V. S programom kamerman.py začnemo snemati sekvenco točno ob začetku noči ob 22:01 in snemamo neprekinjeno 3 ure. Ob 1:03 končamo sekvenco 265 slik, ker gre zvezda že pod 20° višine. Med meritvijo stalno spremljamo fluks in S/N zajetih slik ter brskamo po arhivih in glej ga zlomka tudi ta zvezda ima planet, ki se imenuje HW Vir (AB) b z maso 14,3J in periodo 4640d. Bojan za nagrado časti pico študentom, če ga vidijo.

Potem naredim še globoki posnetek v barvah za potrditev kandidata PSNJ12185771+471811 iz Atel #6156. Razmere so pa slabe zaradi mrča, ki se spušča v kotlini. Medtem vidim, da so v Asiagu že posneli spekter supernove glej Atel #6160. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 3h.

2014-05-20 Radialna odvisnost gostote zvezd v kopici

Zvečer jasno, okoli polnoči nekaj nizke oblačnosti, temperatura teleskopa med opazovanjem 16°C, relativna vlažnost 50%. Precej vetrovno. Luna je zadnji krajc in vzhaja okoli pol dveh. Seeing je bil bolj slab, pri fokusiranju namerimo fwhm 2,2".

Izvajamo vajo "Radialna odvisnost gostote zvezd v kopici" za projekt iz Astronomije II. Posnamemo 6 kroglastih kopic M3, M13, M53, M5, M92 in M12. Teleskopski sistem deluje brez problemov, teleskop dobro pozicionira in tudi dobro sledi. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 21h do 1h.

2014-05-08 Spektroskopija in servisiranje teleskopa

Zvečer jasno, okoli 23h nekaj koprenaste oblačnosti, potem se zjasni, temperatura teleskopa med opazovanjem 14°C, relativna vlažnost 57%. Temperatura spektrografa 20.6°C. Starost Lune 9.6d v Sex, zahaja ob 2:23. Seeing, ki bi moral biti po modelski napovedi 1.2", vendar ob fokusiranju teleskopa nikoli ne namerimo manj kot 2.7".

Noč popravljanja teleskopov, že takoj na začetku blokira fokuser, se ne poveže z kontrolerjem, ko pa se poveže servo noro niha gor in dol. Resetiranje in vnovično zaganjanje ne pomaga. Po razstavljanju in vnovičnem sestavljanju kablov začne normalo delovat. Vzrok je bi slab kontakt na teleskopu, čeprav so kontakti pozlačeni, cvetni prah in aerosoli naredijo lepljivo prevleko.

Potem preizkusimo nov firmware teleskopa, pointing in sledenje je sedaj super v redu. Dosegli smo točnost 0.4"/min, kar je blizu interne napake enkoderjev.

Nato posnamemo NS Vir, da se preveri, če se bodo meritve ujemale z že izmerjenimi rezultati, saj je pričakovati, da bo signal boljši kot julija in avgusta 2013, ker je sedaj zvezda visoko na nebu in še ne zahaja. Posname se tri spektre z ekspozicijskimi časi po 300 sekund. Signal je dober. In sicer dosega do 600 enot nad ozadjem. Po snemanju se malo počaka in še enkrat ponovi celotno meritev. Signal je tokrat malo slabši. Meri dobrih 300 enot nad ozadjem. Ozadje meri okoli 620 enot. Kalibracijska lučka je posneta med obema merjenjema spektra.

Za težave z elektronskem šumu na CCD slikah, ki se tudi tokrat naključno pojavljajo, najdem rešitev. V program takoj za slikanjem Alta kamere dodam 5s pavzo. Slika, ki jo tserver zapiše in seveda zapre na disku očitno še ni takoj na disku ampak v nekem predpomnilniku, če potem prehitro beremo sliko (in jo lahko!) za obdelavo flatdark pokvarimo datoteko. Opazovala B.Dintinjana in F.Gorjup od 21h do 4h.

2014-05-05 Spektroskopija in servisiranje teleskopa

Zvečer nekaj koprenaste oblačnosti, potem se zjasni, temperatura teleskopa ob začetku opazovanja 15°C, relativna vlažnost 35%. Luna je prvi krajec, zahaja po polnoči. Seeing bi moral biti po modelski napovedi 1", vendar na začetku ob fokusiranju teleskopa namerimo 2.7".

Ker je študent diplomant, ki je opravljal meritve med prvomajskimi prazniki poročal, da spektrograf ne more centrirati zvezde, izvedem preizkus delovanja. Najprej spektroskopsko pomerim svetlo zvezdo CW Vir (~4m). Meritev v redu, kar pomeni, da ni problem v programski kodi novo dodanega modula, ki preverja kvaliteto spektroskopskih meritev. Zgoraj je transparenca neba, spodnja grafa pa prikažeta napako sledenja teleskopa med meritvijo spektra. Prilagam. Se pa takoj vidi, da povprečje popravkov v RA in DE ni nič. Nato merim še temnejšo zvezdo NS Vir (~8m), ki pa jo spektrograf ne ujame v fiber. Zato testiram še natančnost sledenja teleskopa, napišem skripto, ki posname 50 slik, naredi match in astrometrični fit in koordinati centra slike odšteje koordinate prve slike in nariše. Teleskop precej slabo sledi, napaka je 2,5"/min v smeri JZ (v RA -2" in v DE -1,5 / min). Koordinate kjer sem snemal so čisto običajne az=162 alt=49. Težava se je pojavila takoj potem ko smo oprali glavno zrcalo, najbrž da se je moralo kaj premakniti. Lahko da je temu vzrok tudi zadnji potres 4m. Nato takoj posnamem še serijo 30 allsky posnetkov za TPOINT, da bom lahko izračunal nove konstante za model teleskopa. Pri snemanju se je spet pojavlja težava (po kakšne pol leta) in sicer, da je caa 10% naključnih slik prekritih z elektronskim šumom, ki zgleda kot šahovnica, pa nisem uspel ugotoviti kaj to povzroča. Opazoval B.Dintinjana od 21h do 1h.

2014-05-04 Spektroskopija prekrivalne dvojnice

Večer jasen. Piha severni veter v sunkih do 7 km/h. Temperatura zraka je 9°C, vlažnost zraka pa 58%. Izmerjeni seeing pri fokusiranju na 55° višine je 3,2", seeing po napovedi pa je 1.54". Luna zaide ob 00:43.

Zaradi slabih meritev NS Vir, ki sem jih snemal v juliju in avgustu 2013, saj je zvezda takrat že zahajala, se še enkrat odločim posneti to zvezdo, da vidim, kako se bodo rezultati prilagajali že izmerjenim meritvam. Če bo potrebno, pa bom naredil še kakšno meritev. Na observatorij prispem okoli 23-te ure. Pripravim vse za merjenje. Z merjenjem zvezde pričnem nekaj čez polnoč. Želim posneti tri spektre z ekspozicijskimi časi po 600 sekund. Zvezde nikakor noče ujeti (centrirati) in začeti snemati, tako da po večkratnih poiskusih končam s snemanjem in vse pogasnem. Opazoval F. Gorjup od 23h do 2h.

2014-04-22 Spektroskopija planeta Jupitra

Zvečer se nepričakovano zjasni, temperatura teleskopa ob začetku opazovanja 15°C, relativna vlažnost 55%. Občasno opazovanja motijo prehodi nizkih oblakov in meglic. Luna je pod obzorjem. Seeing bi moral biti po modelski napovedi 1", vendar na začetku ob fokusiranju teleskopa namerimo 2.4".

Najprej naredimo nekaj dodatnih meritev za Francijevo diplomsko nalogo. Merimo natančnost in zanesljivost pozicioniranja fibra za spekter NS Vir. V okolici NS Vir je namreč na oddaljenosti 19" zvezdica 11m, to je več kot dve magnitudi šibkeje. V okolici za referenco pomerimo še eno spremenljivko CW Vir in potrdimo točnost in ponovljivost pozicije na 3". Potem izvedemo vajo 'Spektroskopija planeta Jupitra' za opazovalno astrofiziko in posnamemo še ThAr lučko. Jupiter snemamo 3s spekter v centru, 6 ponovitev, fiber pozicionira program JUPITERC. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 20h do 24h.

2014-04-07 Spremenljive zvezde

Vreme jasno, temperatura ob začetku opazovanja 19°C, na koncu 9°C relativna vlažnost 45%, potem 89%. Občasno preidejo nebo koprenasti oblaki sicer jasno do jutra. Luna prvi krajec v Dvojčkih, seeing zelo dober, proti jutru pod 1".

Izvedemo vajo Spremenljive zvezde za astronomska opazovanja. Že postavitev teleskopa Skaywatcherja in kalibracija nam vzame precej časa, potem začnemo iskati spremenljivko W Uma. Imamo težave pri nastavitvi in identifikaciji zvezdice 8.5 mag v polju CCDja. Končno potem posnamemo dve krajši seriji slik. Po efemeridah iz VSX primarni minimum ob polnoči zamudimo, podrobnosti bo pokazala obdelava. Na koncu pogledamo še Mars in kopico M3.Razmeroma zahtevna vaja za začetnike, polna kritičnih podrobnosti, na katere se je potrebno že prej pripraviti. Opazovanje vodila L.Perpar in B.Dintinjana od 19h do 2h.

2014-04-02 Radialna hitrost galaksij

Zvečer še nekaj oblakov, potem se zjasni, temperatura zunaj 12˚ in relativna vlaga 72% ob začetku opazovana. Seeing bolj slab, pri fokusiranju namerimo 2.0". Izvedemo vajo za opazovalno astrofiziko, izmerimo spektre štirih galaksij: M65, M66, M67 in NGC 3628. Signal precej slab, zajemamo po 20 min. Potem posnamemo še SKY z enakim časom. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 20h do 2h.

2014-03-31 Radialna hitrost galaksij

Zvečer še nekaj visokih oblakov, temperatura zunaj 14˚ in relativna vlaga 52% ob začetku opazovana. Lune ni.

Izvedemo vajo za opazovalno astrofiziko, sestavimo listo primernih galaksij in posnamemo ThAr lučko. Ko začnemo s snemanjem spektrov se oblačna koprena toliko zgosti, da opazovanja niso več možna. Zaradi vremenske napovedi, ki sicer predvideva jasno vreme, počakamo še do 23h, ampak ker se ne zjasni opazovanja zaključimo. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 20h do 24h.

2014-03-28 Spektroskopija simbiotičnih zvezd

Zvečer še nekaj oblakov, potem se zjasni, temperatura zunaj 15˚ in relativna vlaga 45% ob začetku opazovana. Lune ni. Seeing precej dober, pri fokusiranju na brzino s še toplim teleskopom namerimo 1.7".

Izvedemo vajo za opazovalno astrofiziko, spet komaj najdemo tri simbiotične zvezde nad obzorjem in nad drevesi. Večina teh zvezd je v galaktični ravnini. Merimo zvezde AX Per, AG And in BD Cam. Pri AX Per Simbad navaja magnitudo 9,4 vendar ugotovimo, da je zvezda bolj temna okoli 11m, VSX navaja 12,8. Zato pomerimo še fotometrično B in V. Sicer 600s spekter pokaže lepe emisijske črte, razmerje S/N je skoraj blizu 100. Ostali dve izmerimo brez problema, na koncu posnamemo še lučko ThAr za kalibracijo. Od študentov iz prvega letnika ni bilo nobene skupine. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 19h do 24h.

2014-03-20 Dan odprtih vrat

Vreme jasno, seeing dober. Dopoldne opazovanje Sonca, zvečer Jupitra.

2014-03-19 Fotometrija supenove SN2014J

Vreme jasno, cel dan brez oblačka, temperatura 15˚ in relativna vlaga 65%. Luna v Devici 89% osvetljena, vzhaja ob 21:20. Seeing povprečno dober, pri fokusiranju, s še toplim teleskopom namerim 2,4". Supernovo ~10m posnamem z filtri BVR in W. Težave pri fokusiranju teleskopa na tej višini, premik offset teleskopa kot da ni vredu, v drugi referenčni sliki ne najde zvezde, match pa naredi. Na meridianu fokusiranje deluje normalno. Potem posnamem še galaksijo M65 v barvah. Opazoval B.Dintinjana od 19h do 23h.

2014-03-12 Spektroskopija Wolf-Rayet zvezde

Izvedemo vajo za opazovalno astrofiziko, komaj najdemo eno WR zvezdo 10m v Kefeju, pa še ta je samo 20˚ nad obzorjem in zahaja. Zaradi diferencialne refrakcije najprej umerimo pozicijo fibra na svetlo zvezdo Mirfak v bližini in nato gremo na WR, ki je HD16523. Posnamemo spekter 2x5min. Potem pa še ThAr lučko. Opazovanje vodil B.Dintinjna od 21h do 01h.

2014-03-12 Usposabljanje demonstratorjev

Vreme jasno, cel dan brez oblačka, temperatura zunaj 11˚ in relativna vlaga 45%. Luna v Raku 87% osvetljena, zahaja šele ob 4:21. Seeing povprečno dober, pri fokusiranju, s še toplim teleskopom namerimo 2,0". Na strehi postavimo in poženemo za preizkus novo vsenebno kamero. Osvetlitev 30s da pri Luni vrednost neba cca 7000 enot, zvezde lepo ostre po celem polju. Sprva imamo vključeno ogrevanje, potem ugasnemo. Kamere bo zajemala slike do zore ob 5:20.

Z demonstratorji ponovimo postavitev teleskopa na pol, nastavitev koordinat za avtomatiko, uravnoteženje CCD kamre, fokusiranje CCD kamere in potem posnamejo eno kopico in eno galaksijo, to je M35 in M82. Usposabljanje vodila H.Mikuž in B.Dintinjana od 19h do 23h.

2014-02-24 Fizikalni eksperimenti - H-R diagram

Po več kot mesecu dni se zvečer zjasni, temperatura ob začetku opazovanja teleskopa 8˚, ob koncu opazovanja zunaj 3˚, relativna vlaga 88%. Seeing izmerjen pri fokusiranju 2,2" na višini 50˚. Luna je pod obzorjem, vzhaja šele ob pol štirih.

Izvedemo vajo H-R diagram galaktične kopice M67. Posnamemo serijo 30 slik kopice, najprej slikamo sekvenco short nato še long, osvetlitveni časi 15s,30s in 60s, 180s. Slike seštejemo s sumimage.sh in obdelamo v irafu z daofind in phot. Dobljene mag datoteke soriramo s psort in ekstrahiramo z pdump. Potem uporabimo program match, da najdemo transformacije koordinat med slikami. Končno B-V datoteke opremimo še z wcs koordinatami z wcsctrans taskom. Vse slike seveda imajo plate solution. Grafe rišemo v gnuplotu, ki ga fiziki dobro obvladajo. Short in long serijo zlepimo na grafu, žal pa ne moremo standardno kalibrirati magnitud, ker ne dela internet in se ne da odpreti simbada in webda katalogov, pa tudi do nobenega članka ne moremo.

Med snemanjem se pojavijo na slikah nenavadne črte, ugibamo kaj je to, ali morda ptiči, elektronski šum, no potem se izkaže, da so najverjetneje problemi z zaklopom kamere, ki ne deluje pravilno. Kamero tudi ugasnemo pa nič ne pomaga. Kot izgleda črte nastanejo, ker se po ekspoziciji zaklop ne zapre in premik naboja in teleskopa hkrati naredi nenavadne sledi. Zaenkrat še ni mogoče oceniti kako resna je okvara kamere. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 18h do 1h.

2014-01-20 Fizikalni eksperimenti - H-R diagram

Čez dan deževno, zvečer se zjasni, temperatura zunaj 8˚ in relativna vlaga 93%. Luna v Levu, vzhaja ob pol desetih 88% osvetljena.

Že med fokusiranjem teleskopa pade na observatorij megla, ki pa se ne dvigne več in opazovanje konča. Vseeno s študenti izvedemo vajo H-R diagram iz še neobdelanih posnetkov od 7.1.2014. Najprej seštejemo posamezne slike iz seta B in V, posebej ločimo serijo 15 posnetkov z dolgo osvetlitvijo imenovano 'long' in posebej 15 posnetkov 'short'. Osvetlitve so 10s in 60s za filter V in 30 in 180 za filter B, vse skupaj posneto 60 slik kopice. To je potrebno narediti, da povečamo dinamični obseg magnitud. Slike pa seštejemo da povečamo razmerje signal/šum in torej zmanjšamo napake meritev. Potem sledimo po običajnih navodilih za vajo obdelamo slike iz seta B in V in dobimo bomba dober H-R diagram. Še nikoli nisem videl tako dobrega, pravzaprav je boljši od mnogih objavljenih v člankih. Študentje bodo sami še obdelali set 'short' in zlepili. Opazovanja in obdelave vodil B.Dintinjana od 19h do 23h.

2014-01-07 Meritev rotacijske periode Jupitra

Zvečer se zjasni, temperatura ob začetku opazovanja zunaj 8˚, teleskopa 9˚, ob koncu opazovanja zunaj 5˚, teleskopa pa 8,5˚ in relativna vlaga 92%. Seeing po napovedi 1,1" v zenitu, sicer izmerjen pri fokusiranju 2,2" na višini 50˚. Luna v Ribah, zahaja okoli polnoči 48% osvetljena.

Takoj na začetku težave pri zagonu teleskopskega kontrolerja teleskopa, javlja 'ni odziva iz kontrolerja', šele ko trikrat ugasnem in pobijem vse procese se v četrto zbudi in potem deluje. Potem pa nepričakovano še večji problemi s fokuserjem, komunikacija javlja napake, sprva ne opazim ampak vidim, da so slike so zanič. Fokuser se ne premika. Pozicija se tudi izgubi. Potem popravljam datoteko .vega_status kjer se hrani absolutna pozicija fokusa, ampak ne pomaga. Šele ko vse skupaj ugasnem in znova štartam začne spet normalno delovati. Potem še skoraj uganem pozicijo in vpišem v statusno datoteko, fokuser potem deluje, najprej ročno posnamem 5 slik da poiščem grobo pozicijo, nato šele poženem autofokus.py, ki teleskop optimalno izostri.

Ker se študenti še niso prijavili, lepo noč izkoristim za pripravo programja za spektroskopijo Jupitra. Kreiram algoritem snemanja spektra, programiram in preizkušam kako deluje. Najprej v bližini posnamem referenčno zvezdo HD 50692, da natančno določim offset fibra, nato pa še Jupiter na zahodni in vzhodni strani. Koordinate zaenkrat vpišem ročno, vzamem pa iz xephema. Tu bi morali dodati, da se izračunajo on the fly iz DE 405. Pozicijo med snemanjem kontroliram na referenčni sliki. Z imexamin na hitro izmerim premik natrijevih črt DI in DII od zahodne strani na vzhodno stran je 1,71+-0.02 piksla. Meritev še večkrat ponovim. Potem posnamem še galaktični kopici M67 in M48, priprava za vajo Fizikalni eksperimenti. Opazoval B.Dintinjana od 21h do 3h.

Stari dnevniki 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005

Zadnja sprememba 19.02.2015 08:00 UTC
© Copyright 2004-2022
B.Dintinjana
Univerza v Ljubljani, F M F
Pot na Golovec 25
1000 Ljubljana, Slovenija