Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Teleskop Vega

Dnevniki opazovanj

2018-12-21 Dan odprtih vrat

Dopoldne vreme oblačno in ni primerno za postavitev teleskopov. Pripravimo ogled teleskopa Vega, predstavitev zimskega nočnega neba v predavalnici in delavnico moj teleskop. Naročena je ena šola, vendar zaradi težav s prevoznikom ne pridejo. Obisk dopoldne tako samo ena skupina posameznikov. Zvečer vreme tudi oblačno, temperatura 6°C in 95% relativna vlažnost, piha šibak zahodni veter. Opazovanja s teleskopi niso mogoča. Na internetu razdelimo 160 brezplačnih vstopnic, vse vstopnice poidejo že v nekaj urah. Imamo štiri skupine po 40 obiskovalcev. Prva skupina je otroška, zato nivo razlag in predstavitev prilagodimo. Vsaki skupini pripravimo predavanje 30 min, ogled teleskopa Vega 15 min in delavnico postavitev amaterskega teleskopa 15 min.

Dan odprtih vrat smo pripravili: Tomaž Zwitter, Bojan Dintinjana, Herman Mikuž, Dunja Fabjan, Janez Kos in študent Krištof Skok. Dopoldne od 10h do 13h in zvečer od 17h do 21h.

2018-12-14 Stalno strokovno izpopolnjevane, tretje srečanje

Vreme oblačno, rahlo sneži, ni primerno za opazovanja. Temperatura popoldne -1°C. Srečanje pripravili in vodili Tomaž Zwitter, Andrej Guštin, Dunja Fabjan, Bojan Dintinjana, Herman Mikuž in Klemen Čotar od 15h do 21h.

2018-12-13 Večeri na astronomskem observatoriju

Vreme oblačno, rahlo sneži, temperatura -2°C in 96% relativna vlaga. Luna stara 5 dni, zahaja on 22h. Vreme ni primerno za opazovanja.

Predavalnica skoraj polno zasedena. Kljub slabemu vremenu je prišlo 24 obiskovalcev, od 34 prijavljenih. Zelo zanimivo predavanje "Radijski teleskop za opazovanje Jupitra in Sonca" je pripravil Rok. Po predavanju zanimiva tudi konkretna vprašanja o dipolih in vzorčenju signala. Opazovalno delavnico smo izvedli s predstavitvijo orodij virtualnega observatorija. Sprehod smo začeli v Stellariumu in nadaljevali v Aladinu, kjer smo prikazali merjenje kotne velikosti objektov ter križanje slik s podatki. Večer pripravili in vodili Rok, Herman in Bojan od 17h do 21h.

2018-12-11 HR diagram odprte kopice

Zvečer jasno, temperatura 2°C in 60% relativna vlaga. Šibak JZ veter. Seeing povprečno dober, sprva okoli 2", kasneje se slabša. Starost Lune 4 dni v Kozorogu, zahaja ob 20h. Občasno opazovanja motijo prehodi oblakov.

Delamo vajo "HR diagram odprte kopice" za Astronomijo 1. Z Vego slikamo kopico M36 in s Skywatcherjem slikamo še M34 in M45. Naredimo ogromno slik, tako da bo obdelava precej zahtevna. Slike so povprečno dobre. Teleskop in sistemi delovali brez večjih težav, slika kot običajno minimalno potegnjena. Opazovanja vodil B. Dintinjana od 17h do 23h.

2018-12-04 Servisiranje in testiranje teleskopa

Zvečer jasno, temperatura 6°C in 80% relativna vlaga. Šibak V veter. Seeing povprečno dober, sprva okoli 2", kasneje se izboljša. Starost Lune 27 dni v Tehtnici, vzhaja ob 5h. Občasno opazovanja motijo prehodi oblakov.

Ker študentom nocoj ne ustreza priti na opazovanje, izkoristim jasno moč za servisiranje teleskopov. Testiram sisteme na na Vegi, posnamem nove kalibracijske slike pri -45°C. Vse v redu, le pri nekaterih filtrih, največ pa v B, so opazi "odsev" sekundarca in flati so odvisni od kota derotatorja. V prihodnje bo potrebno narediti proceduro, ki bo med snemanjem flatov vrtela derotator, tako bi vsaj z mediano izločili sence nosilnih prečk. Fokuser sedaj deluje v redu. Kupola je na začetku zaštekala, potem sem rebootal beaglebona in je spet normalno delovala. V program kamerman sem dodal funkcijo za dinamično rekalibracijo koordinat.

Na teleskopu Skywatcher sem vzpostavil plate-solver tudi v Oknih, star deluje, vendar je še precej okorna. Transformacija iz raw formata (3x14bit) v fits (3x16bit) in slice v tri barvne slike deluje s programom AstroImageJ, leta vsebuje tudi precizno fotometrijo. Potem brez težav identificiram zvezdo HAT-P-32. Čas osvetlitve je lahko največ 30s pri iso 1600, več ne gre ker je nebo presvetlo. Na sliki V je mejna magnituda v 30s okoli 14,5m. Po seštevanju 50 slik pa 17,0.

Vzporedno sem pripravil tudi obdelavo v linuxu z irafom, najprej skripta cr2fitscolor.sh naredi korektne fits slike. Vpiše se DATE-OBS, EXPOSURE, FILTER iz originalnega Canon exif headerja, sliko dekodira dcraw v fits, naredi še blind plate solution in potem lepo naredi ccdproc za flate in če ostane še kaj gradienta od Lune pa imsurfit, deluje super. Opazoval B. Dintinjana od 17h do 23h.

2018-11-28 Spremenljive zvezde v kroglastih kopicah

Zvečer jasno, temperatura 3°C in 60% relativna vlaga. Šibak V veter. Seeing povprečno dober, sprva okoli 1,5", kasneje se nekoliko slabša. Starost Lune 21 dni v Levu, vzhaja ob 22h.

Delamo vajo "Spremenljive zvezde v kroglastih kopicah" za Astronomijo 1. V načrtu imamo meriti kopico M15 in zvezdice ~15m takoj zvečer od navtičnega mraka od 17:31 pa vsaj do 21:30, ene 4 ure, da bi dobili krivulje spremenljivk RR Lyr. Vendar že na začetku takoj problemi, ker se tserver ni povezal s teleskopom in filterskim kolesom. Čeprav hardversko ni videti okvar, ne deluje. Po več kot eni uri popravljanja in rebootanja uspemo teleskop le obrniti na M15 in vstaviti filter V kaj več pa ne gre. Potem slikamo serijo slik na pol ročno, kamera na srečo še deluje, kupolo pa premikamo na tipke. Ne grejo pa več astrometrični matchi in autofokus, ker so bili katalogi na crknjenemu disku. Na koncu posnamemo še biase, darke in flat za samo za V, ker se ne da zamenjati. Kljub velikim načrtom in prizadevnosti študentov, žal bolj skromna vaja, zaradi precej iztrošene in dotrajane opreme. Opazovanja vodil B. Dintinjana od 16h do 23h.

2018-11-16 Stalno strokovno izpopolnjevane, drugo srečanje

Vreme jasno, primerno za opazovanja. Temperatura popoldne 8°C, zvečer 6°C. Zrak suh, 60% relativne vlažnosti, šibak V veter, astronomski astronomski seeing precej dober. Servisiramo teleskope udeležencev in imamo razgovor z udeleženci, ki ga vodijo Dunja Fabijan, Andrej Guštin in Tomaž Zwitter. Po čaju in piškotih v skupinah izvajamo še vajo Newtonov teleskop in opazujemo Luno, Mars, barvno dvozvezdje beta Laboda in kroglasto kopico M15 v Pegazu. Srečanje pripravili in vodili Tomaž Zwitter, Andrej Guštin, Dunja Fabjan, Bojan Dintinjana, Herman Mikuž in Klemen Čotar od 15h do 21h.

2018-11-15 Vaje študentov Pedagoške fakultete

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 2. skupina, 2. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskima teleskopoma na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Prvi krajec. Vreme sprva delno jasno, nato se je povsem pooblačilo. Temperatura 6oC.Opazovanja vodila Sonja Jejčič in Herman Mikuž od 16h30-19h00.

2018-11-14 Vaje študentov Pedagoške fakultete

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 1. skupina, 2. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskima teleskopoma na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Prvi Krajec. Vreme pretežno jasno ves čas, temperatura 8oC). Opazovanja vodila Sonja Jejčič in Herman Mikuž od 16h30-20h00.

2018-11-08 Večeri na astronomskem observatoriju

Vreme jasno, megla v okolici, temperatura 12°C in 97% relativna vlaga. Seeing povprečno dober. Na začetku prehodi nizkih oblakov motijo opazovanja. Luna stara 2 dni, zahaja že ob pol šestih.

Predavalnica skoraj polno zasedena. Prišlo je 24 obiskovalcev, od 31 prijavljenih. Zelo zanimivo predavanje "Od kje in kako opazovati" je pripravil Tomaž. Opazovalno delavnico smo tudi tokrat v celoti izvedli, obiskovalcem smo pokazali planet Mars, poletni trikotnik, dvojno zvezdo Albireo in galaktično kopico Plejade. Objekte smo si ogledali pri 40, 100 in 200 kratni povečavi in komentirali kaj opazijo. Opazovanja smo stopnjevali od manj zahtevnih, svetlih objektov, do temnejših in bolj zahtevnih za opazovanje. Večer pripravili in vodili Tomaž, Herman in Bojan od 17h do 21h.

2018-10-24 Vaje študentov Pedagoške fakultete

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 2. skupina, 1. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskima teleskopoma na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Polna Luna. Vreme jasno, suho in zelo toplo (okoli 18oC). Opazovanja vodila Sonja Jejčič in Herman Mikuž od 17h30-21h00.

2018-10-22 Vaje študentov Pedagoške fakultete

Vaje študentov Pedagoške fakultete, 1. skupina, 1. del: sestavljanje, kalibracija in opazovanja z astronomskima teleskopoma na azimutni in ekvatorialni postavitvi. Skoraj polna Luna. Vreme jasno, suho, T okoli 8oC. Opazovanja vodila Sonja Jejčič in Herman Mikuž od 17h30-21h30.

2018-10-19 Stalno strokovno izpopolnjevane, prvo srečanje

Vreme jasno, primerno za opazovanja. Temperatura popoldne 19°C, zvečer 15°C. Zrak suh, 55% relativne vlažnosti, brez vetra, astronomski seeing precej dober. Pripravimo ogled Sonca z H-alfa solarnim teleskopom in primerjamo s slikami posnetimi na Osojščici, nato v skupinah delamo vajo zorni kot Sonca. Imamo dve predavanji, Dunja Fabijan; Viri in laiteratura ter Bojan Dintinjana: Uporaba šolskega teleskopa na daljavo. Na koncu si ogledamo še Luno. Srečanje pripravili in vodili Tomaž Zwitter, Andrej Guštin, Dunja Fabjan, Bojan Dintinjana, Herman Mikuž in Klemen Čotar od 15h do 20h.

2018-09-28 Evropska noč raziskovalcev

Vreme jasno, že dopoldan brez oblačka, zrak suh, seeing zelo dober. Temperatura dopoldan 21°C in 45% relativna vlaga, zvečer 15°C in 57% vlage. Luna dva dni po ščipu v Ovnu vzhaja malo pred 21h. Noč nastopi deset minut pred 20h in imamo dobro uro teme.

Dopoldne pripravimo oglede observatorija in opazovanje Sonca s teleskopom Coronado v H-alfa svetlobi. Na Soncu ni peg, je pa lepo vidna granulacija, dva filamenta in na JV robu izrazita protuberanca. Pridejo tri šole s po enim oddelkom, skupaj 37 učencev in še ena mama s prvošolčkom.

Zvečer pripravimo oglede s tremi teleskopi, poleg našega C11 in Skywatcherja, Klemen prinese še svojega Skyeatcherja. V kupoli razlagamo delovanje teleskopa Vega in imamo še predavanje. Okoli teleskopov je stalno velika gneča, vrste za oglede, pri vsakem teleskopu od 30 do 50 obiskovalcev, sicer razmere za opazovanje odlične. V kupoli pripravimo 7 prezentacij, vse razen zadnjih dveh dobro obiskane, s po 30 do 50 obiskovalcev, nato še predavanje Tomaža in tudi tokrat predavalnica nabito polna. Pridejo tudi tri osnovne šole s po enim oddelkom in skupaj ocenjujemo, da se je noči Raziskovalcev udeležilo od 220 do 250 obiskovalcev. Tokrat imamo prvič tudi avtobusni prevoz iz mesta do observatorija, ki ga obiskovalci takoj zelo pohvalijo. Tudi sicer po mailu že dežujejo pohvale in zahvale obiskovalcev.

Noč raziskovalcev smo pripravili Bojan, Herman, Tomaž in Klemen, pomagajo pa še naši študenti Samo, Krištof in Domen od 17:30 do 23:30.

2018-09-23 Dan odprtih vrat

Dopoldne jasno, zvečer nizki oblaki, kasneje se spet zjasni. Temperatura 14°C in 85% vlaga. Luna dva dni pred ščipom, vzhaja okoli 19 v Vodnarju.

Pripravimo oglede za tri skupine, otroška, osnovna in predavanje. Skupaj razdelimo 120 vstopnic, nekako toliko obiskovalcev tudi pride. S teleskopi opazujemo planet Mars. Oglede pripravimo Tomaž, Herman, Bojan in demonstratorja Rok in Samo od 19h do 23h.

2018-09-05 HR-diagram

Zvečer jasno, temperatura 21°C in 70% relativna vlaga. Brez vetra. Seeing zelo dober, sprva okoli 1", kasneje se nekoliko slabša. Starost Lune 25 dni v Dvojčkih, vzhaja ob 2h.

Delamo vajo HR-diagram za Astronomijo 1, zadnji od zadnjih zamudnikov. Slikamo galaktično kopico M11 v B in V filtru. Slike kopice odlične, po 22h pa so opazovanja motili prehodi oblakov. Signal se je začel manjšati, šum ozadja pa povečal, tako da smo potem opazovanje zaključili. Slike smo obdelali bias, dark, flat in naredili astrometrični fit. Izbrali smo dve najboljši sliki B in V filtra glede S/N in naredili aperturno fotometrično obdelavo. Sliki uparimo s programom match (Berkeley university) in še kalibriramo na zvezde iz Simdbada in narišemo hr-diagram v gnuplotu. Rezultati presenetljivo dobri, modul oddaljenosti dobimo na 0,1 mag natančno.

To je zadnja vaja iz Astronomije 1 letos. Sicer smo imeli letos 4 prijavljene in opravljene projekte, 12 študentov in 25 opazovalnih terminov, od teh je bilo 20 oblačnih (zimski semester).

Na koncu še težave s kupolo, zaprla se je samo do polovice. Odlomil se je en zatič na gredi za zapiranje. Adžagov super rezervni mehanizem z roko nikakor nisem mogel premakniti v položaj za zapiranje. Na srečo sem potem lahko izbili in odstranil zlomljeni zatič in zabil v os novega. Kupolo sem zaprl. Vsekakor bo nujno potrebo še pred zimo servisirati kupolo. Opazovanje vodil B. Dintinjana od 19h do 1h.

2018-08-28 Poletna šola FMF

Vreme jasno, temperatura zraka 21°C in 60% vlaga. Seeing precej dober, okoli 1,0", Luna tri dni po ščipu, vzhaja okoli 21h.

Pripravimo opazovanja za udeležence poletne šole fmf, 18 jih pride zvečer na observatorij. Predstavimo teleskop Vega, nato pa opazujemo s tremi teleskopi. Vizualno opazujemo s Skywatcherjem 20 cm in Celestronom, na daljavo iz predavalnice slikamo objekte in furamo večji Skywatcher v kupoli 3m. Objekti so Saturn, Vega, Albireo, Mars, M13, M57, M11, M39. Udeleženci so bili zelo navdušeni. Potem pripravimo še kratek spoznavni večer dijakov. Že včeraj dopoldne na parkirišču FMF pripravimo tudi ogled Sonca v H-alfa. Opazovanja vodili B.Dintinjana, H.Mikuž in Samo Ilc od 19h do 24h

2018-08-01 Spektroskopija pulzirajoče zvezde

Popoldne nevihte v okolici, zvečer se zjasni. Temperatura ob začetku opazovanj 26°C in 75% vlaga, ob koncu pa 21°C in 100% vlaga. Seeing bolj slab, sprva okoli 3", kasneje se nekoliko izboljša. Starost Lune 20 dni v Kitu, vzhaja ob okoli polnoči.

Delamo še eno vajo (zamudniki) za opazovalno astrofiziko "Spektroskopija pulzirajoče zvezde" in snemamo spektre zvezd tipa delta Sct. Snemamo spektre zvezde HD220564 v časovni seriji. Osvetlitve spektra po 5 min, pokrijemo nekoliko več kot četrtina periode, ki je okloli 4 ure. Posnamemo 9 spektrov, potem pa opazovanje prekinejo oblaki in bližajoča nevihta. ThAr lučko posnamemo prej in potem. Spektre standarda Vege pa ne uspemo več posneti, ker se pooblači. Teleskop in spektroskop deloval brez problemov. Opazovanje vodil B. Dintinjana od 21h do 2h.

2018-08-01 Orientacija

Poročilo študentov pri predmetu Astronomska opazovanja: Opazovanje smo opravljali z dne 1.8.2018, začeli smo ob 21:00, končali pa ob 00:30. Vreme je bilo popoldne deževno in oblačno, vendar se je do časa našega opazovanja dokaj zjasnilo, vendar smo zaradi ponovne oblačnosti morali po eni uri opazovanje zaključiti. Med opazovanjem je kar pogosto tudi bliskalo. Čeprav vreme ni bilo idealno za opazovanje, smo posneli dovolj jasnih slik. Slikali smo na 2 minuti z 20-sekundno osvetlitvijo s fotoaparatom Canon 300D z goriščno razdaljo 18 mm, iso - 400, izostrili smo ročno. Temperatura je bila 21 stopinj celzija, vlažnost pa 100 procentna. Opazovanje je vodil Bojan Dintinjana.

2018-07-17 Medzvezdni natrij

Zvečer in ponoči jasno, temperatura 19°C in 69% relativna vlaga. Piha zmeren SZ veter. Seeing katastrofalno slab, sprva okoli 3", kasneje se nekoliko izboljša. Starost Lune 5 dni v Devici, zahaja ob pol polnoči.

Delamo vajo za opazovalno astrofiziko "Medzvezdni natrij" in snemamo spektre zvezd v galaktični ravnini z visoko medzvezdno ekstinkcijo. V začetku težave s fokuserjem, potem le posnamemo 6 zvezd in lučko. Zvezde okoli 7,5m in osvetlitev 600s. Signal je ~ 1000 adu. Ko se seeing izboljša takoj skoči gor skoraj za faktor dva.

To je zadnja vaja iz Opazovalne astrofizike letos. Sicer smo imeli v letnem semestru 5 opazovalnih projektov (8 študentov) in 14 opazovalnih noči, od teh je bilo 7 oblačnih. Opazovanje vodil B. Dintinjana od 21h do 2h

2018-07-09 Gaia DR2 in nova odkritja

Zvečer jasno, cirusi na horizontu. Temperatura +20°C in 60% vlaga. Seeing dober, okoli 1,2 arcsec. Luna v Biku, dva dni pred mlajem, vzhaja ob 3h zjutraj.

Delamo vajo "Gaia DR2 in nova odkritja" za opazovalno astrofiziko. Na željo študentk izvedemo dodatna snemanja spektrov. Slikamo spektre zvezd, ki v Gaia DR2 nimajo izmerjene radialne hitrosti in ustrezajo kriterijem za opazovanje. Uspemo posneti samo en dober spekter, dve zvezdi sta previsoko, na +86 višine in teleskop ne zmore slediti, kasneje pa opazovanja motijo še prehodi nizkih oblakov, zato zaključimo opazovanje. Opazovanje vodil B. Dintinjana od 21h do 24h.

2018-07-04 Jupitrova velika rdeča pega

Na Golovec smo prišli okrog 21.00. Po demonstratorjevih navodilih smo najprej zbrali opremo (teleskop Celestron, planetarna kamera, računalnik in miza), nato smo sestavili in umerili teleskop. Ko smo poiskali Jupiter, smo namestili planetarno kamero in prilagodili nastavitve na računalniku, da smo dobili dovolj dobro sliko. Ker rdeča pega ni bila vidna (kompromis zaradi vremena) in ker kamera ni snemala v barvah, nismo dobili najboljših posnetkov. Naredili smo približno 10 30-sekundnih posnetkov, ki so se med seboj namenoma malo razlikovali v računalniških nastavitvah kamere. Vreme je bilo pretežno jasno. Ko je Jupiter zašel za drevesa, smo na hitro pogledali še Saturn, M13 in dvozvezdje Mizar, nato pa smo vso opremo pospravili in vajo končali okrog 01.00 zjutraj. Opazovanje je vodil demonstrator Samo Ilc.

2018-06-21 Dan odprtih vrat

Dopoldne jasno, temperatura 27°C. Obisk 4 osnovnih šol, večinoma od 7 do 9 razreda, oziroma izbrani nadarjeni učenci. Tokrat prvič dopoldne pride tudi večja skupina individualnih obiskovalcev, dopoldne imamo skupaj 5 vodenih predstavitev in 120 obiskovalcev. Pripravimo ogled teleskopa Vega, predstavitev nočnega neba v predavalnici in ogled Sonca s teleskopom Coronado. Sonce kaže zmerno aktivnost, R indeks je 48, vidne so tri večje skupine peg. Na robovih tudi dve večje in nekaj manjših protuberanc. Seeing zjutraj precej dober, proti poldnevu se nekoliko pokvari.

Zvečer, ob začetku predstavitev se vreme poslabša, nebo prekrije koprena, kasneje se še zgosti in približuje se nevihta. Za prve dve skupini, večinoma otroci, pripravimo ogled Lune skozi kopreno in 14 km oddaljeno vas Golo. Potem moramo teleskop pospraviti. Za vse skupine pripravimo predavanje in ogled teleskopa Vega. Imamo 4 večje skupine in skupaj 150 obiskovalcev.

Dogodek pripravili in vodili Tomaž Zwitter, Bojan Dintinjana, Herman Mikuž, Klemen Čotar, Daniela Birko in demonstrator Rok Vogrinčič.

Za dogodek smo odprli tudi spletno anketo na 1ka.si, odgovore še zbiramo. Nekaj mnenj in predlogov naših obiskovalcev:

- super je bilo. škoda edino za slabo vreme. predlog: organizacija predavanja tudi za malo mlajše. (1-3 razred) pridemo spet. - všeč mi je bilo, da sta si študenta med opazovanjem z daljnogledom vzela čas za naša vprašanja. odgovori so bili zanimivi in otrokom razumljivi. mogoče samo ta pripomba- med 5 in 10-letniki so razlike v razumevanju tako kompleksnih stvari že precejšnje. mogoče kakšna skupina samo za mlajše (5, 6, 7-letniki)? kakorkoli-super doživetje! - super - prosim nadaljujte! mogoce se kaksen opazovalski vecer. kaksno predavanje z nasveti, kako zaceti z opazovanji, ipd. - zelo zanimivo in poučno, prijazni predavatelji! - super je bilo! resda je bilo oblačno, ampak morda par manjših teleskopov, s katerimi bi se naučili upravljati (za domačo rabo)..

2018-06-20 Venerine mene

Na Golovec smo prišli okoli pol devetih. Takoj smo šli postaviti teleskop Celestron. Najprej je bilo še zelo svetlo, zato smo najprej opazovali svetlejše predmete(Luno), ko pa se je dovolj stemnilo, da smo opazili Venero smo usmeril teleskop in pričeli s snemanjem. Za večjo sliko smo uporabili Barlow lečo, ki dvakrat poveča sliko. Pogoji snemanja so bili slabi, saj je bila Venera nizko na obzorju. S snemanjem smo morali pohiteti, saj je hitro zašla. Ko je zašla smo posneli še Jupiter in dvozvezdje Mizar. Zaključili smo ob 23ih. Vodil je Krištof Skok.

2018-06-19 Galilejeve lune

Na Golovec smo prišli nekaj minut po 21.00. Noč je bila jasna, z nekaj oblaki, ki pa niso bili v smereh, v katerih bi motili opazovanje Jupitra. Najprej smo postavili teleskop Celestron. Nato smo umerili iskalo in določili zvezde po katerih je teleskop orientiral samodejno sledenje Jupitra. Na teleskop smo pritrdili planetarno kamero QHY5-III 178 in jo povezali z računalnikom. Slikali smo Jupiter in lune Io, Evropa in Ganimed. Naredili smo 15 posnetkov po 30 sekund, med posameznima posnetkoma je minilo 5 minut. Z opazovanjem smo zaključili malo po 1.00. Opazovanje vodil demonstrator Taj Jankovič.

2018-06-19 Granulacija Sonca

Opazovanje smo začeli ob pol enajstih. Montirali smo Coronado solarni teleskop, nastavili sliko Sonca v okularju, nato pa vstavili planetarno kamero QHY5III. Vreme je bilo med opazovanjem jasno, brez oblakov. Na površini Sonca sta bili vidni dve pegi, tudi granulacija je bila lepo vidna. Posneli smo več serij slik. Opazovanje smo končali ob pol dveh, ko so se na nebu začeli pojavljati oblaki. Opazovanje je vodil Bojan Dintinjana.

2018-06-19 3D razporeditev razsutih in kroglastih kopic v Galaksiji

Vreme jasno, 74 % vlaga, 19 °C, seeing povprečno dober, pri fokusiranju namerimo 1,8 arcsec. Luna v Levu, 45 % osvetljena, zahaja okrog 1h. Sij neba od 18,5 do 19,1 mag/arcsec2. Fotografirali smo za projekt Razporeditev razsutih in kroglastih kopic v Galaksiji, poslikali objekte

  NGC 6866, M 11, NGC 7789 s časi osvetlitve od 15 s do 180 s. Skozi 

filter B in V smo naredili po 10 posnetkov pri neki ekspoziciji, skozi filter R pa 5. Slike so večinoma dobre, razen pri NGC 6866 skozi filter B, kjer se je pojavila senca sekundarnega zrcala. Ker se je napaka z zaidom Lune odpravila, sumimo, da je to krivo. Teleskop je deloval brez problemov. Opazovanje vodil Bojan Dintinjana od 21h do 4h.

2018-06-19 Kotna razdalja med zvezdami

Ob 21.45 smo prisli na Golovec in pod jasnim nočnim nebom s fotoaparatom Canon fotografirali zvezdno kopico M13. Uporabljali smo teleskop z Newtonovo montažo in ga kalibrirali na Mesec. Nato smo poiskali kopico M13 in v konferenčni sobi s pomočjo računalnika posneli 30 fotografij M13, 10 fotografij "dark current" in 10 fotografij belega ozadja. Vajo smo uspešno zaključili ob 1:38. Opazovanje vodil Krištof Skok.

2018-06-18 Spremenljive zvezde

Ob 21.15h smo na Golovcu začeli s pripravami na opazovanje spremenljivih zvezd. Uporabljali smo 25cm Newton teleskop in Canon 700D. Sprva smo imeli nekaj težav z vremenom in gostimi oblaki, ki so nam onemogočali fotografiranje. Težave nam je povzročala tudi kupola, v kateri je postavljen teleskop, saj nismo vedeli, da se ne odpre povsem do vrha, zato opazovanje nebesnih teles blizu zenita ni bilo mogoče. Zaradi izgube časa, težav z vidljivostjo in nedelujoče spletne strani, kjer bi utegnili najti alternativne zvezde s kratko periodo, smo bili primorani opazovati dvojnice z daljšo periodo. Zvezdi HW Vir in NY Vir sta namreč že skoraj zašli. S slikanjem 44 i Boo smo začeli okrog 0.45h in končali okrog 3.15h. S pospravljanjem teleskopa in kupole smo zaradi tehničnih težav končali komaj ob 4.30h. Demonstrator Taj Jankovič.

2018-06-11 Barva zvezd

Na Golovec smo prišli ob 21h. Vreme je bilo oblačno z majhnimi zaplatami jasnine. Na ploščo smo postavili stojalo in nanj fotoaparat. Najprej smo naredili nekaj posnetkov zvezde Arktur pri različni ekspoziciji in pri različnih fokusih. Ko se je nebo malo bolj zjasnilo smo naredili se ostale posnetke. Nekaj jih je tudi iz ozvezdja Veliki voz. Z vajo smo zakljucili okoli 24h. Vajo je vodil: Samo Ilc

2018-06-07 Orientacija

Na Golovec smo prišli ob 21:30h in s fotoaparatom Canon EOS 300D (18 mm objktiv) posneli 14 slik zenita z 1 min ekspozicijo na 5 min interval. Prva slika je bila posneta ob 22:15. Vreme je bilo sprva jasno, nekje na sredini merjenja pa so opazovanje zmotili koprenasti oblaki, ki so se kasneje razpršili. Tekom opazovanja Lune ni bilo na nebu. Temperatura je bila 16°C, vlažnost pa 96%. Z delom smo zaključili ob 00:30h. Vajo je vodil Rok Vogrinčič.

2018-06-07 Opazovanje Lune

Na Golovec smo prišli 3.30, ker smo opazovali Luno v zadnjem krajcu (22. dan po mlaju). Vreme je bilo jasno z nekaj meglicami, temperatura 18°C in 98% vlažnost. Ogledali smo si prostore in demonstrator nam je razložil delovanje teleskopa s katerim bomo delali. Opazovali smo s teleskopom Newton. Po nekaj poskusih smo teleskop usmerili v Luno, preskusili smo nekaj nastavitev fotoaparata, da smo dobili čim bolj kontrastno sliko. Poskusili smo fokusirati, a je bila slika že prvotno v najboljšem fokusu. Naredili smo 2x po 100 posnetkov z ekspozicijo 1/15'' in ISO 100. Proti koncu se je začelo daniti in tako končali z opazovanjem okoli 5. ure. Opazovanje je vodil Krištof Skok.

2018-06-06 Gaia DR 2 in nova odkritja

Popoldne nevihte v okolici, zvečer se zjasni. Temperatura +20°C in 74% vlaga. Seeing slab, okoli 2,3 arcsec. Luna zadnji krajec, starost 22,5d v Vodnarju, vzhaja ob 2h.

Delamo vajo "Gaia DR 2 in nova odkritja" za opazovalno astrofiziko. Slikamo spektre zvez, ki v Gaia DR 2 nimajo izmerjene radialne hitrosti in ustrezajo kriterijem za opazovanje. Posnamemo spektre 5 razmeroma svetlih zvezd. Občasno meritve motijo koprenasti oblaki. Opazovanje vodil B. Dintinjana od 21h do 1h.

2018-06-06 Granulacija Sonca

Vreme jasno, brez oblakov. Temperatura v senci je 24 stopinj Celzija in 61% vlage. Slikali smo s planetarno kamero QHY5III in Coronado solarnim teleskopom 60mm. Na površini Sonca ni vidnih peg, opazili pa smo dva filamenta in granulacijo površine. Osvetlitev 0,52 ms zajem 2,2 fps v polni resoluciji 16 bitno. Posneli skupno 16 GB materiala. Opazovanje začeli ob 10:30 in končali ob 13:00. Opazovanje vodil Bojan Dintinjana.

2018-06-04 Spektroskopija planeta

Popoldne nevihte v okolici, zvečer se zjasni. Temperatura +20°C in 53% vlaga. Seeing povprečno dober. Luna zadnji krajec v Vodnarju, vzhaja ob 1h.

Delamo vajo "Spektroskopija planeta Jupiter" za opazovalno astrofiziko. Fiber pozicioniramo na vzhodni in zahodni rob planeta za določitev rotacijske hitrosti. Nepojasnjeno sistematično vedno zgrešimo za caa 3". Potem posnamemo še ThAr lučko, flat lučko in bias kalibracijske slike. Opazovanje vodil B. Dintinjana od 21h do 1h.

2018-05-21 Kotne razdalje med zvezdami

Na Golovcu smo se dobili ob 21:00, kjer smo si najprej ogledali prostore, nato pa spoznali teleskope in ostalo opremo, s katero bomo delali. Zaradi slabega vremena nam je bilo opazovanje in slikanje zvezd, ki smo si ga zamislili v sklopu vaje, neizvedljivo, zato smo čakali do 23:00, v upanju, da se bo nebo vsaj malo razjasnilo. Med tem časom smo si ogledali tudi radijski teleskop in opremo za obdelavo podatkov v sosednji koči. Ob 23:00 smo se zmenili, da bomo znova poskusili naslednjič, ko bo vreme bolj opazovanju zvezd prijazno. Demonstrator Krištof Skok.

2018-05-28 Barva zvezd

Na Golovcu smo se zbrali ob 21.00, kjer smo se spoznali s opremo in potekom dela. Zaradi slabega vremena je bil poskus opazovanja neuspešen. Tako smo se zmenili za nov termin. Demonstrator Samo Ilc.

2018-05-17 Galilejeve lune in Spremenljive zvezde

Vreme zvečer delno jasno, potem se zjasni, temperatura +17°C in 55% vlaga. Seeing bolj slab, zaradi prehodov nizkih oblakov. Luna stara 2 dni v Orionu, zahaja nekaj po 22h.

V kupoli 3m izvedemo vajo Spremenljive zvezde, na Celestronu s planetarno kamero pa vajo Galilejevi sateliti vaji za Astronomska opazovanja. Poročila skupin so:

Galilejeve lune

Do observatorija na Golovcu je naša skupina prišla nekaj minut do desetih. Najprej nam je demonstrator predstavil okviren načrt opazovanja, potem pa smo sli sestavljat teleskop. Vreme je bilo delno oblačno, ampak se je Jupiter videl med oblaki. Ko smo sestavili teleskop smo ugotovili da manjka okular, ki pa so ga demonstrator in ostali zaposleni kmalu našli. Pri kalibraciji nismo imeli večjih težav, nebo pa se je v času sestavljanja teleskopa ze popolnoma zjasnilo. Z opazovanjem smo zaceli okoli polnoči. Jupiter smo fotografirali približno 3 ure, saj so se ob 2h zaceli nabirati oblaki, ki so okoli 3h zakrili Jupiter. Nekaj časa smo opazovali se druge objekte na nebu, potem pa pospravili opremo. Z olovca smo odšli okoli 4. ure zjutraj. Demonstrator Taj Jankovič.

Spremenljive zvezde

Na Golovec smo prišli ob 20:57. Ogledali smo si, kako so pripravili teleskop. Zaradi vremenskih težav smo sprva izločili HW Vir, ker je bila v oblakih. Zaradi predolge periode in negotove epohe smo izločili HD 133640 in se odločili, da bomo fotografirali HW Vir. Ob 23:15 je bil teleskop pripravljen, nekaj pred polnočjo pa smo začeli s fotografiranjem. Ob 00:48 smo uspeli fotografirati zrakoplov. T.P. in G.R. sta bila presrečna, ker sta ga imela za utrinek. V.P. je med tem razmišljal o depresiji, ki jo bo doživljal med obdelavo 300 posnetkov. Opazovanje smo zaključili 3:30. Opazovanja vodili B.Dintinjana, H.Mikuž in demonstratorja T.Jankovič in R.Vogrinčič od 20h do 4h.

2018-05-10 Večeri na astronomskem observatoriju

Vreme oblačno, popoldne in zvečer nevihte v bližini, temperatura 17°C. Opazovanja niso mogoča.

Predavalnica tokrat ni čisto polno zasedena, prišlo je nekako 18 obiskovalcev. Zelo zanimivo in preprosto predavanje "Hertzsprung - Russellov diagram in klasifikacija zvezd" je pripravila Danijela. V delavnici potem ni bilo opazovanj, zato smo začeli z rubriko "Orodja VO" in na poljuden in atraktiven način prikazali uporabo orodja Aladin Lite. Večer pripravili in vodili Danijela, Herman in Bojan od 19h do 22h.

2018-05-07 Uvajanje demonstratorjev in Barva zvezd

Vreme jasno, toplo in suho, temperatura +16°C in 41% vlaga. Šibak V veter. Seeing dober. Luna pod obzorjem, vzhaja okoli pol treh zjutraj.

V kupoli 3m izvedemo uvajanje demonstratorjev za delo z novo opremo. Na daljavo, iz predavalnice odpremo observatorij in poženemo teleskop. Rekalibriramo koordinate in fokusiramo. Slikamo kopice M3, M44, M67 in galaksijo M64. Potem montiramo planetarno kamero in slikamo v video načinu Jupiter. Nekaj težav, ker USB3 kabel ne doseže računalnika, zato uporabimo prenosnik.

Druga skupina dela vajo za Astronomska opazovanja "Barve zvezd". Slikajo zvezde različnih spektralnih tipov. Dnevnika še niso napisali. Opazovanja vodil B.Dintinjana in H.Mikuž 20h do 1h.

2018-04-19 Simbiotične zvezde in Lastno gibanje zvezd

Vreme jasno, toplo in suho, temperatura +16°C in 24% vlaga. Šibak V veter. Seeing dober, najbrž okoli 1", pri fokusiranju namerimo 1,8". Luna 3,7 dni po mlaju, prvi srp v Biku, zahaja malo pred polnočjo. Temperatura teleskopa 18°, spektrografa pa 22°.

Na Vegi delamo vajo za Opazovalo astrofiziko, "Simbiotične zvezde". Najprej posnamemo ThAr lučko za umiritev valovnih dolžin. Posnamemo spektre zvezd BD Cam, NQ Gem, V934 Her in CH Cyg. Signal pri vseh nad 1000 adu, sigma ozadja je 8 adu. Osvetlitveni časi posameznih spektrov od 200s do 600s. Število ponovitev od 1 do 4. Na koncu še enkrat posnamemo ThAr lučko.

Druga skupina dela vajo za Astronomijo 1 "Lastno gibanje zvezd". Slikajo še dodatne HPM zvezde v 3m kupoli na daljavo iz predavalnice. Slikajo s Canon 700D na Skywatcherju 25 cm. Opazovanja vodil B.Dintinjana 20h do 2h.

2018-04-18 Gibanje Asteroidov in Lastno gibanje zvezd

Vreme jasno, toplo in suho, temperatura +16°C in 39% vlaga. Šibak V veter. Seeing povprečno dober, najbrž okoli 1", pri fokusiranju namerimo 2,4". Luna 2,7 dni po mlaju, ozek srp v Biku, zahaja po 22h. Zvečer nekaj cirusov, potem izginejo. Temperatura teleskopa 18°, spektrografa pa 22°.

Na Vegi delamo vajo za Opazovalo astrofiziko, "Gibanje asteroidov". Najprej posnamemo ThAr lučko za umiritev valovnih dolžin. Potem posnamemo večerno zarjo za sončev spekter. To naredimo okoli 20:30, to je 30 min pred koncem navtičnega mraka. Spektri so dokaj šibki, vidi se tudi emisijske Na črte, najbrž od razsvetljave. Nato merimo še standardno zvezdo HR4550 za RV, toliko da testiramo pravilno delovanje spektrografa in tudi za kalibracije. Nato posnamemo asteroid Ceres, sij 8,22 mag. Sprva nekaj težav pri centriranju, nato ga komaj komaj ujamemo, signal pri centriranju je vsega 1,7 ADU. Posnamemo 4x300s spekter, signal okoli 1000 ADU. Na koncu še enkrat posnamemo ThAr lučko.

Druga skupina dela vajo za Astronomijo 1 "Lastno gibanje zvezd". Slikajo HPM zvezde v 3m kupoli na daljavo iz predavalnice. Slikajo z Canon 700D na Skywatcherju 25 cm. Osvetlitveni časi 5s. Velikost piksla je 0,73". Za pregled in analizo slik uporabljamo program Iris, ki edini odpira Canonove cr2 slike to je 48 bitne, za zvezdno karo uporabljamo Cartes du ciel, v katerega smo naložili katalog za šibke zvezde UCAC4. Za natančno vodenje se uporablja avtoguder. Na koncu posnamemo še flate na zaprti loputi kupole. Osvetlitev flat je ~0,5s. Vse skupaj deluje kar v redu. Opazovanja vodil B.Dintinjana 19h do 1h.

2018-04-12 Večeri na astronomskem observatoriju

Vreme oblačno, dežuje, temperatura 12°C. Opazovanja niso mogoča.

Predavalnica tokrat spet polno zasedena. Prišlo je 34 obiskovalcev. Do sedaj smo na večerih gostili vse skupaj 357 obiskovalcev (11 Večerov). Zelo zanimivo predavanje "Mala telesa Osončja - asteroidi" je pripravil Gregor. Slušatelji so bili navdušeni, sledila so vprašanja in po predavanju smo si ogledali še teleskop Vega in kontrolno sobo. Opazovanja s teleskopi niso bila mogoča zaradi slabega vremena. Mogoče bi veljalo v primerih, ko je vreme slabo uvesti še kratko (15 min) rubriko "Moj virtualni observatorij", kjer bi na kratko predstavljali internetne servise, kot so Aladin Lite, SpaceWeather, Asteroid/Comet Connection, MPC ephemerides, Havens Above.. Večer pripravili in vodili Gregor, Herman in Bojan od 19h do 22h.

2018-03-21 Atmosferska ekstinkcija

Vreme jasno, mrzlo in suho, temperatura +1°C in 62% vlaga. Seeing slab po prehodu fronte, pri fokusiranju namerimo 3,0". Vetrovno, piha vzhodnik 15km/h, sunki do 30km/h. Luna štiri dni po mlaju, prvi srp v Biku, zahaja po 22h. Opazovanja kasneje motijo prehodi oblakov, okoli 22h celo manjša snežna ploha.

Delamo zadnjo vajo za Astronomijo 1, "Atmosferska ekstinkcija". Slikamo standardna zvezdna polja na ekvatorju pri različnih višinah nad obzorjem. Zardi prehodov oblakov nam uspe posneti le okoli polovice planiranih posnetkov. Medtem ko študenti delajo za svoj projekt, snemam na daljavo s skywatcherjem testne posnetke za kalibracijo koordinat. Ko začne snežiti takoj urgentno zapremo obe kupoli. Senzor za dež je javil "dež" šele kakšnih pet minut kasneje. Opazovanja vodil B.Dintinjana 18:30 do 22:30h.

2018-03-20 Dan odprtih vrat

Zjutraj oblačno se tudi do 14h ne zjasni, Sonca se ne vidi. Dopoldne vodeni ogled observatorija in delavnica opazovanja s teleskopom za šolske skupine. Pridejo tri osnovne šole, dva zavoda in dva vrtca. Skupaj 128 otrok in 18 spremljevalcev in drugih obiskovalcev. Najprej predstavitev teleskopa Vega, kratko predavanje in simulacija neba v predavalnici observatorija ter opazovanje oddaljenih predmetov s teleskopom. Program ogleda traja 45 minut. Predstavitve in delavnice dopoldne izvedli Bojan Dintinjana, Herman Mikuž in demonstratorja Rok Vogrinčič in Samo Ilc.

Zvečer vreme oblačno, izvedemo predstavitve observatorija in ogledi teleskopov od 19:30 do 22:30. Razdelimo 130 vstopnic za udeležbo. Na vrtu postavimo samo binokular za vizualno opazovanje. S teleskopom Vega pa demostriramo slikanje zvezd. V predavalnici imamo 45 minutna predavanja o zvezdah. Celoten program za skupino traja 1 uro. Toktrat so izvedli tudi ogled astronomske literature v sodelovanju z DMFA založništvo. Pri izvedbi zvečer sodelovali Tomaž Zwitter, Bojan Dintinjana, Herman Mikuž, Danjela Birko, Klemen Čotar, Gregor Traven, Matjaž Zaveršnik in demonstratorja Rok Vogrinčič in Samo Ilc. Na dan odprtih vrat, dopoldne in zvečer, se je udeležilo ogleda observatorija 276 obiskovalcev.

2018-03-08 Večeri na astronomskem observatoriju

Vreme oblačno. Predavalnica je bila spet polna, prišlo je 32 obiskovalcev. Zelo zanimivo predavanje "Digitalna fotografija: od slikanja z mobilnim telefonom do profesionalnih astronomskih opazovanj" je pripravil Tomaž. Publika je bila navdušena. Opazovanje s teleskopi zaradi slabega vremena potem ni bilo mogoče. Večer pripravili in vodili Tomaž, Herman in Bojan od 18h do 21h

2018-01-30 Svetlost Luninega površja, albedo in fotometrija

Vreme jasno, temperatura 7°C in 74% vlaga. Seeing zelo dober, pri fokusiranju namerimo 1,2". Luna polna v Raku.

Delamo vajo za Astronomijo 1, "Svetlost Luninega površja, albedo in fotometrija". Luno slikamo s pomočjo objektivne maske z filtri B,V,R in I. Za primerjalno zvezdo vzamemo zvezdico iz Hijad, tet01 Tau, z magnitudo 3,84, spektralni tip G9 in na približno enaki višini. Posnamemo tudi ustrezne flate v binningu 1. Opazovanja vodil B.Dintinjana od 19h do 23h.

2018-01-18 Lastna gibanja zvezd

Vreme jasno, temperatura 6°C in 44% vlaga. Seeing povprečno dober. Starost Lune 1,7 dni, zahaja že ob 18h.

Delamo vajo za Astronomijo 1, Lastno gibanje zvezd. S teleskopom Vega smo uspeli posneti eno zvezdo, potem se je začelo oblačiti. Nato študente tudi seznanimo z opazovanji v 3m kupoli na daljavo. Opazovanja vodila B.Dintinjana in H.Mikuž od 17h do 22h.

Zadnja sprememba 07.02.2021 20:30 UTC
© Copyright 2004-2022
B.Dintinjana
Univerza v Ljubljani, F M F
Pot na Golovec 25
1000 Ljubljana, Slovenija