Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Teleskop Vega

v okviru prireditev in projekta Evropska noč raziskovalcev Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani s podnaslovom "Humanistika, to si ti!" Fakulteta za matematiko in fiziko vabi v petek dne 28.9.2018 na prireditev:

19:00 – 23:00 Opazovanje astronomskih objektov s teleskopi (Pot na Golovec 25, Ljubljana)

Na vse aktivniosti na AGO Golovec je vstop prost, le za večje skupine prosimo za rezervacijo termina na observatorij@fmf.uni-lj.si.

Organiziran bo avtobusni prevoz:

  • V smeri observatorija izpred Lutkovnega gledališča bo peljal mestni avtobus ob naslednjih urah: 18:30, 19:30, 20:30, 21:30
  • V smeri Lutkovnega gledališča izpred observatorija bo peljal mestni avtobus ob naslednjih urah: 19:00, 20:00, 21:00, 22:00

Zadnji del ceste na observatorij bo zato zaprt, tudi parkiranje na ovinku ne bo mogoče, da bo avtobus lahko obračal.

Opis dogajanja:

Program dopoldne

Vodeni ogledi so ob 11:00,11:30,12:00,12:30. Za šolske skupine do 32 učencev, dijakov prosimo za rezervacijo termina na observatorij@fmf.uni-lj.si. Program ogleda je:

  • Voden ogled observatorija in teleskopa Vega
  • Kratko predavanje v predavalnici observatorija
  • Delavnica, opazovanje Sonca s teleskopom

Celoten program traja 45min.

Program zvečer

18:30 Delavnica “Sestavljanje in postavitev Newtonovega teleskopa”

Sestavili bomo klasičen amaterski Newtonov teleskop. Tako, kot da smo ga pravkar prinesli iz trgovine. Za opazovanje je potrebno teleskop na ekvatorialnem stojalu uravnotežiti po polarni in deklinacijski osi v vseh treh smereh. Potem pa ga je potrebno še pravilno usmeriti, tako da polarna os teleskopa kaže v smer severnega nebesnega pola.

19:00 Ogledi observatorija, teleskopov in astronomske raziskovalne opreme

Ogledali si bomo naš največji teleskop Vega, kontrolno sobo za upravljanje tega robotiziranega teleskopa. Ogledali si bomo tudi šolski internetni teleskop v manjši kupoli observatorija.

19:30 Delavnica “Opazovanje planetov Saturna in Marsa s teleskopom”

Planet Saturn je bil v opoziciji konec junija, v septembru pa se nahaja nizko nad jugo-zahodnim horizontom, takoj po sončnem zahodu. Planet Mars je bil letos v veliki opoziciji 27 julija in je viden celo noč.

19:55 Opazovanje preleta Mednarodne vesoljske postaje

Mednarodna vesoljska postaja leti na višini okoli 400 km in obkroži zemljo v dobrih 92 minutah. Naklon tira ima 51°, zato pogosto preleti tudi naše ozemlje, vendar vsak prehod ni viden, ker se zgodi podnevi ali ponoči, ko postaja ni osvetljena. Vidni so prehodi kmalu po sončnem zahodu ali tik pred vzhodom. Takrat je postaja osvetljena in leti nad področjem, ki je že v temi.

20:00 Delavnica: “Opazovanje zvezd, dvojnih zvezd in zvezdnih kopic s teleskopom”

Opazovali bomo zvezdo Vega, ki je natančno bele barve, potem pa bomo pogledali zanimivo dvozvezdeje Albireo, to je zvezda beta Laboda, ki ga sestavljata dve vizualno ločeni zvezdi: oranžno-rdeča zvezda A in modro-zelena zvezda B. Opazovali bomo tudi zvezdne kopice, kroglasto kopico M13 ter razsuto zvezdno kopico M45. Opazovanje bo motila svetla Luna, tri dni po polni Luni, ki vzhaja okoli 21h.

21:00 Poljudno predavanje iz astronomije: “Raziskovalec bom”

prof. dr. Tomaž Zwitter

Možnosti opazovanja vesolja so omejene: tukaj in zdaj, pogosto z omejeno opremo in brez možnosti kontrolirane ponovitve meritev. Vseeno so spoznanja v astrofiziki pogosto tako splošna, da sodijo v jedro našega zavedanja o svetu. Kako iščemo najpreprostejšo razlago opaženega, kako jo preverjamo, kako prispevamo k večanju svetovne zakladnice znanja - to so vprašanja, ki si jih zastavi in jih živi vsak raziskovalec.

15.00 – 19.00 Pobeg iz predavalnice (Jadranska 21, Ljubljana)

Si predstavljate, da bi čez noč ostali zaklenjeni v predavalnici in bi edini izhod za vas predstavljalo reševanje matematičnih ugank? Če si ne, lahko poskusite!

17.45-18.00 Predstavitev mednarodnega sodelovanja Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Znanstvena kavarna Maφja, Jadranska 21, Ljubljana)

Predstavitev fakultete, študijskih programov in programov mednarodnih izmenjav.

18.00 - 19.00 Z znanstveniki v živo (Znanstvena kavarna Maφja, Jadranska 21, Ljubljana)

Sproščen pogovor z nekaterimi mlajšimi mednarodno uspešnimi raziskovalci o njihovem raziskovalnem delu in strokovnih izzivih. V pogovoru bodo primerjali razmere za raziskave v tujini in doma. Pogovor bo posnela ekipa Radia Slovenija in bo predvajan v skladu s programsko shemo.

Vabljeni tudi k udeležbi osrednjega dogodka na Novem trgu, ki bo potekal od 10.00 do 22.00.

Ta projekt Evropske noči raziskovalcev je sofinanciran s strani Evropske komisije, Marie Skłodowska-Curie actions. Projekt je prejel sredstva okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, št. pogodbe 818237. This European Researchers' Night project is funded by the European Commission under the Marie Skłodowska-Curie actions. The project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 818237.

Zadnja sprememba 16.07.2019 10:18 CEST
© Copyright 2004-2022
B.Dintinjana
Univerza v Ljubljani, F M F
Pot na Golovec 25
1000 Ljubljana, Slovenija