Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Teleskop Vega

Navodila za uporabo fokuserja

Fokus nastaviš z ukazi na računalniku arix: =bash tx get focus tx set focus=9.88 Za pravilno delovanje fokuserja mora na miri teci fokus_server. Glej pod zagon teleskopa.

Na začetku se pozicija fokusa nastavu na zadnjo nastavljeno, ki je zapisana v datoteki .tserver_status Pri menjavi fitra se avtomatsko nastavi morebitni offset za posamezni fiter, ki je zapisan v tserver.config.

Autofokus je program ki avtomatsko opravi fokusiranje teleskopa. Teleskop obrnemo kamorkoli na nebu, niti ni nujno da teleskop sledi zvezde in pozenemo =bash autofokus.py ki najprej vključi sledenje zvezd, potem vključi kupolo, naredi tekočo mapo v obliki V2011-04-21, če ne obstaja in posname kratko 10s testno sliko iz katrere izbere primerno zvezdo za fokusiranje. Potem premakne teleskop tako da je zvezda v centru in posname še eno testno sliko. Nato v podmapo fokus.1 nasname sličice 100x100 in za vsako premika nastavitev fokusa za 0.05mm. Naredi 8 sličic, za center vzame trenutno pozicijo fokusa. Potem s pomocjo procedure starfocus v iraf.obsutil določi najboljšo vrednost fokusa in se napiše html stran in gor nariše graf fokusiranja.

Navodila za razvijalce

BUG: če med delovanjem prekineš fokus_server je možno, da tserver vpiše kot zadnjo pozicijo 0.0mm in pri naslednje zagonu premakne fokuser na to vrednost. Popravi se tako da nastaviš na vrednost 12.00mm

BUG: če fokuser premaknes preko skrajne lege 'gor' je mozno, da se zašteka in se potem noče več premakniti. Resitve ni.

Zadnja sprememba 11.01.2013 18:15 UTC
© Copyright 2004-2022
B.Dintinjana
Univerza v Ljubljani, F M F
Pot na Golovec 25
1000 Ljubljana, Slovenija