Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Teleskop Vega

v okviru prireditev Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! Fakulteta za matematiko in fiziko vabi v petek dne 27.11.2020 na virtualno prireditev:

Opazovanje astronomskih objektov s teleskopi

Astronomski observatorij UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana

Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz več krajših prispevkov naših sodelavcev in znastvenikov, ki nas bodo popeljali po observatoriju in prikazov praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Predstavitve bodo prilagojene učnemu programu astronomije v osnovni šoli. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Napovednik 27.11.2020 ob 18h

  • 18:00 Samo Ilc in Rok Vogrinčič "Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov"
  • 18:20 dr. Janez Kos "Kaj bomo letos opazovali na nebu"
  • 18:40 dr. Dunja Fabjan "Kratke novice iz vesolja"
  • 19:00 prof. dr. Tomaž Zwitter "Preučevanje sestave asteroidov"

Asteroidi so manjša telesa v Osončju, njihova sestava pa nam lahko razkrije, kakšna je bila mešanica snovi, ko je Osončje komaj nastalo. Najboljši način za spoznavanje te sestave je, da jo proučimo v laboratorijih na Zemlji. V prispevku bomo orisali, kako poteka vesoljska odprava do asteroida in nazaj, in našteli dosedanje uspešne primere. Eden od njih se bo zaključil 6. decembra letos, ko bo sonda Hayabusa 2 prinesla snov, nabrano na asteroidu Ryugu.

  • 19:20 Bojan Dintinjana in Herman Mikuž "Delavnica opazovanje s teleskopom"

V nocojšnji delavnici bomo opazovali z robotskim teleskopom in CCD kamero na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Luna je tri dni pred ščipom in bo s svojim sijem prevladovala nebu. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. Ogledali si bomo zvezde in zvezdne kopice, planetarne in plinske meglice v okolici ter kroglaste kopice v haloju naše galaksije. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.

Prireditev bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom. Iz varnostnih razlogov vam bomo povezavo za vstop in vabilo poslali po elektronski pošti. Na spodnji povezavi se naročite na obvestilo.

Naroči obvestilo

Ta projekt Evropske noči raziskovalcev je financiran s strani Evropske komisije, Marie Skłodowska-Curie Actions. Projekt je prejel sredstva okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, št. pogodbe 954337. / This European Researchers' Night project is funded by the European Commission under the Marie Skłodowska-Curie Actions. The project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 954337.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije. / This project has eceived funding from the European Commission. The action reflects only the author's view. The Agency and the Commission are not responsible for any use that may be made of the information it contains.

Pretekli dogodki: NocRaziskovalcev2019 NocRaziskovalcev2018

Zadnja sprememba 21.11.2020 14:49 CET
© Copyright 2004-2022
B.Dintinjana
Univerza v Ljubljani, F M F
Pot na Golovec 25
1000 Ljubljana, Slovenija